Kijkers zijn lovend over lesbisch koppel in kinderserie 'Peppa Pig': 'Families bestaan in alle soorten en maten' Beeld Getty Images
Kijkers zijn lovend over lesbisch koppel in kinderserie 'Peppa Pig': 'Families bestaan in alle soorten en maten'Beeld Getty Images

Kijkers zijn lovend over lesbisch koppel in kinderserie 'Peppa Pig': 'Families bestaan in alle soorten en maten'

In de populaire kinderanimatieserie Peppa Pig is voor het eerst een koppel met hetzelfde geslacht te zien. In een recente aflevering is te zien dat het varkentje Peppa wordt voorgesteld aan de twee moeders van haar ijsbeervriendin Penny. Er zijn veel positieve reacties over het lesbische koppel in de serie.

"Ik woon bij mijn mama en mijn andere mama", zegt Penny in de aflevering. "Een mama is een dokter en de andere mama kookt spaghetti." Het is de eerste keer sinds 2004, toen de serie voor het eerst op tv was, dat er een koppel van hetzelfde geslacht in de animatieserie zit.

Peppa Pig

De Britse animatieserie Peppa Pig is in talloze landen, waaronder Nederland, te zien. Twee jaar geleden werd er in de Verenigde Staten een petitie gestart, in de hoop ouders van hetzelfde geslacht in de serie te introduceren. Belangrijk, volgens de oprichter van de petitie, omdat het same-sex koppels normaliseert voor kleine kinderen.

"Het uitsluiten van gezinnen van hetzelfde geslacht zal hen leren dat (...) ouders van verschillend geslacht normaal zijn." Bijna 24.000 mensen tekenden toen de petitie.

Jezelf herkennen

Veel mensen zijn dus blij met de vertegenwoordiging in de kindershow. "Families bestaan in alle soorten en maten", zegt een ouder op Twitter. "Duimen omhoog voor de mensen bij Peppa Pig die kinderen met humor leren om lief en tolerant te zijn."

De directeur van de Britse liefdadigheidsorganisatie Stonewall, die zich inzet voor gelijke rechten voor de lhbti-gemeenschap, noemt het "geweldig" dat Peppa Pig na achttien jaar een koppel met hetzelfde geslacht heeft toegevoegd.

"Velen die de show kijken hebben zelf twee moeders of twee vaders en het zal veel voor ouders en kinderen fantastisch zijn wanneer ze zichzelf herkennen in zo'n iconisch kinderprogramma."

Negatieve reacties

Maar op Twitter zijn er ook mensen met een minder positieve mening. Sommigen vinden dat hun kinderen zich niet bezig moeten houden met kwesties als koppels van hetzelfde geslacht.

Hokjes afvinken, zegt iemand. Te jong aanleren, vindt de ander: "Ik heb geen probleem met lhbti’ers, maar waar ik wel een probleem mee heb is dat het kinderen zo jong aangeleerd wordt. Breng ze niet in de war en laat ze gewoon kind zijn.”

Lees ook Ophef in Hongarije over zoenscène met twee vrouwen in Netflix-serie voor kinderen

Aflevering bannen

In Italië is de ophef zo groot dat politici zich er zelfs mee bezig houden. Kandidaat-premier Giorgia Meloni, van de partij Fratelli d’Italia, maakt zich sterk voor het ‘traditionele gezin’ en spreekt zich uit tegen wat ze noemt ‘de lhbti-lobby’.

Partijgenoot van de Italiaanse kandidaat-premier, Federico Mollicone, vindt het scenario van de twee ijsbeermoeders onacceptabel. En heeft aan de Italiaanse publieke omroep RAI gevraagd om de aflevering niet uit te zenden. "We zijn tegen elke vorm van discriminatie, maar we kunnen deze indoctrinatie van de gendertheorie niet accepteren."

De RAI laat weten dat ze de aflevering voorlopig niet uitzenden, omdat ze de rechten voor deze serie nog niet hebben. Pas als de pay-TV rechten van Disney+ vervallen, kan RAI het uitzenden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, AD | Beeld: Getty Image

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden