Kabinet vlucht voor Baudet, terwijl zijn vrouw de vluchttas inpakt Beeld Brunopress
Kabinet vlucht voor Baudet, terwijl zijn vrouw de vluchttas inpaktBeeld Brunopress

Kabinet vlucht voor Baudet, terwijl zijn vrouw de vluchttas inpakt

Het voltallige kabinet heeft de Tweede Kamer verlaten toen Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen uithaalde naar Sigrid Kaag, minister van Financiën. Baudet was vroeg op de avond aan het woord omdat zijn vrouw op het punt staat te bevallen van 'baby Baudet'.

Hij zei dat het college waaraan ze heeft gestudeerd bekendstond als een spionnenopleiding. De bijdrage van Baudet ging grotendeels over complotten.

Schorsing

St. Anthony's College in Oxford was volgens de Forum-leider "weinig meer dan in feite een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten". Na verontwaardiging van Kaag greep Kamervoorzitter Vera Bergkamp in. Toen Baudet alsnog doorging over Oxford, stapten Kaag en de rest van het kabinet op, een unicum. Daarop besloot Bergkamp hem het woord te ontnemen. Een brede meerderheid steunde het besluit van de voorzitter.

Na de schorsing keerde alleen premier Mark Rutte terug. Hij noemde de verwijten van Baudet aan het adres van Kaag "onacceptabel". De voorzitter vroeg Baudet zijn woorden terug te nemen maar dat wilde hij niet. "Het is absurd wat hier gebeurt", zei Baudet verontwaardigd.

Lees ook Dit is wat Prinsjesdag voor jouw portemonnee betekent

Uniek

Buiten de plenaire zaal zei Baudet op vragen van de pers dat het "feit" over Kaag slechts "leuk om te weten" was. Maar hij voegde eraan toe dat hij "versmelting van het marxisme met de deep state" wilde blootleggen. De deep state is onderdeel van een complottheorie over een geheime, ongekozen elite die het in westerse landen voor het zeggen zouden hebben.

Het is uniek dat het hele kabinet vertrekt tijdens een toespraak van een fractievoorzitter. Het debat, dat over de begroting voor het komende jaar, was tot de bijdrage van het Baudet fel, maar verliep vooral rustig. Het debat loopt wel behoorlijk uit. Na de schorsing moeten nog zeker dertien Kamerleden spreken. Baudet sprak op zijn eigen verzoek eerder op de avond, omdat zijn vrouw op het punt staat om te bevallen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Brunopress

Lisa CostersBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden