Jonge koppels stellen vaker kinderwens uit vanwege oververhitte woningmarkt Beeld Getty Images
Jonge koppels stellen vaker kinderwens uit vanwege oververhitte woningmarktBeeld Getty Images

Jonge koppels stellen vaker kinderwens uit vanwege oververhitte woningmarkt

Een derde van de jonge koppels stelt een kinderwens uit vanwege de oververhitte woningmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van MUNT Hypotheken onder meer dan duizend stellen met een koophuis in Nederland.

Vaak is het zo dat de huidige woningen van stellen met een kinderwens niet voldoen aan de eisen, maar dat verhuizen onmogelijk is met het krappe aanbod van tegenwoordig.

Voldoende woonruimte

Voor veel mensen is voldoende woonruimte essentieel voor gezinsuitbreiding. Het gebrek daaraan staat de kinderwens van veel koppels in de weg. 15% van de Nederlanders is genoodzaakt te verhuizen bij het krijgen van een kind. Bij jonge stellen (18 tot en met 34 jaar) gaat het zelfs om 31%.

Het probleem ligt bij de dramatische woningmarkt. 22% van deze Nederlanders geeft aan dat verhuizing niet mogelijk is. “Het lijkt me frustrerend om een kinderwens door zo’n reden uit te moeten stellen. Een biologische klok stopt niet ineens met tikken en het is moeilijk dat mensen, als ze dat willen, niet die belangrijke stap in het leven kunnen zetten”, vertelt Ellen Hensbergen, directeur bij MUNT Hypotheken.

Kinderwens en financiële gevolgen

Een derde van de woningzoekenden geeft in het onderzoek aan de kinderwens in het achterhoofd te houden tijdens de zoektocht naar een koopwoning. Echter speelt het bij 66% van de koppels geen belangrijke rol in het hypotheekgesprek. Meer dan de helft geeft dan ook aan dat gezinsuitbreiding niet ter sprake is gekomen. Terwijl het volgens MUNT Hypotheken juist verstandig is om tijdig na te denken over een kinderwens en de mogelijke financiële gevolgen.

“Het is bijzonder dat gezinsuitbreiding ondergeschoven kindje is bij dit soort gesprekken, want het is voor veel stellen natuurlijk best een realistisch scenario om één of meerdere kinderen te krijgen”, zegt Hensbergen. “Helemaal in een tijd waarin de woningmarkt oververhit is en mensen flink overbieden, is het verstandig om scenario’s die van invloed zijn op de betaalbaarheid van de hypotheek door te nemen. Financieel adviseurs kunnen mensen daar goed bij helpen.”

Lees ook Steeds meer stellen blijven gedwongen bij elkaar door woningnood

Belangrijke factoren

Uit het onderzoek kwam ook naar voren welke factoren koppels met kinderen of met een kinderwens belangrijk vinden. De belangrijkste op een rij:

  1. Eigen kamer voor de kinderen
  2. Groter woonoppervlakte
  3. Kindvriendelijke buurt
  4. Groene omgeving
  5. Scholing en opvang dichtbij

Mannen en vrouwen verschillen nogal van mening als het gaat om wat ze belangrijk vinden bij een huis. Mannen vinden zaken als leeftijdsgenoten (voor de kinderen) en voldoende mogelijkheid tot sporten in de buurt belangrijk. Vrouwen hechten meer waarde aan in de buurt wonen bij (groot)ouders en genoeg opvangmogelijkheden voor kinderen in de buurt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: MUNT hypotheken| Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden