Schurft vrouw krabben Beeld Getty Images
Schurft vrouw krabbenBeeld Getty Images

Jeuk en janken: schurft is back en het aantal besmettingen neemt toe

Steeds meer mensen hebben last van schurft. De piek is nu op zijn hoogst sinds december en volgens onderzoeksinstituut Nivel hebben 42 op de 100.000 mensen hebben de last van de huidziekte. Send help!

Je krijgt er spontaan jeuk van.

Serieuze schurft stijging

In december lag het besmettingsaantal iets hoger; toen hadden 44 op de 100.000 mensen last van schurft. Toch maakt de huidziekte nu weer een opmars na de dip die rond kerst plaatsvond. In vergelijking met vorig jaar, is het aantal besmettingen enorm gestegen. Vorig jaar hadden er 17 op de 100.000 mensen last van en in de jaren daarvoor lag het aantal nog lager.

Hoewel de huidziekte vooral voorkomt bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar, merken onderzoekers een stijging van het aantal besmettingen bij kinderen tussen de nul en vier jaar.

Meer besmettingen

Het aantal besmettingen nam flink toe vanaf oktober 2021. Mariëtte Hooiveld, senioronderzoeker bij het Nivel, praat erover met Nu.nl. “Het aantal patiënten bleef maar toenemen,” zegt ze. In de zomer kwam er een kleine dip. “Op die momenten zijn mensen minder bij elkaar, zoals in studentenhuizen. Maar zodra die vakantie voorbij was, steeg het aantal weer.”

Mariëtte zegt dat het aantal besmettingen de komende tijd zal stijgen. Volgens haar hangt het vooral af van hoe secuur patiënten de huidziekte behandelen. “Het huidige getal stijgen we mogelijk nog voorbij, maar het is moeilijk te voorspellen. We hopen dat iedereen de strenge behandeling naleeft en precies volgt”, vertelt ze.

Bron: NU.nl

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden