jelline  Beeld Redactie Flair
jellineBeeld Redactie Flair

PREMIUM

Jelline (22) verdient zo’n €300.000 per maand: ‘Rijk zijn is echt niet altijd leuk’

Onlineondernemer Jelline Brands (22) verdient in een goede maand 300.000 euro. Wat vindt zij van het veelbesproken bestaansmaximum voor Nederlanders die te rijk zijn?

300.000 euro per maand

“Ik besef heel goed dat mijn leven niet normaal is. Ik heb nooit als een arme student geleefd. Eentje die boterhammen met pindakaas moet eten, omdat ze anders de huur niet kan betalen. In goede tijden verdien ik makkelijk 300.000 euro per maand. Drie jaar geleden ontdekte ik het online ondernemerschap. Ik begon met dropshipping. Later verdiepte ik me in YouTube-verdienmodellen.

Dat loopt inmiddels zo goed dat ik een mooi inkomen heb en onlangs met mijn vriend een huis met een waarde van 1,3 miljoen euro kon kopen. Onze hypotheek is 5500 euro per maand, dus niet bepaald een starterswoninkje. Ik vind het schrijnend als ik hoor dat mensen hun gas moeten afdraaien, vanwege de hoge kosten. Dat mensen in armoede leven, gaat me echt aan het hart.”

Open over inkomsten

“Ik ben heel open over mijn inkomsten, omdat ik een voorbeeld wil zijn van hoe het óók kan. Natuurlijk voelt dat dubbel. Ik hoef me immers nergens druk om te maken, kan doen en kopen wat ik wil. Je hoort de laatste tijd steeds vaker over de limitaristen, die vinden dat sommige Nederlanders te rijk zijn en dat er een bestaansmaximum moet komen.

Ik snap waar het idee vandaan komt, ik ben ook zeker voor meer gelijkheid, maar ik denk niet dat dit de oplossing is. Het lukt instanties de echt rijken niet eens fatsoenlijk vennootschapsbelasting te laten betalen, regels worden nauwelijks gehandhaafd. Veel geld wordt weggesluisd, belasting wordt ontdoken. Stel dat een bestaansmaximum wél realistisch is, dan zullen de rijken waarschijnlijk emigreren. Dat zie je nu al veel gebeuren, dat ze een belastingparadijs opzoeken.

Het nadeel daarvan is dat ze ook niet meer investeren in Nederland. Ik doe aan giften, doneer ruimschoots, geef aan weeshuizen, schenk aan mensen die het niet breed hebben, geef cadeaus aan kinderen in de buurt. Ik ben Christen, in de bijbel staat: ‘Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet’. Ik hoef geen schouderklop. Toch wil ik het delen, omdat ik denk dat we hier verder mee komen dan met een bestaansmaximum.”

Linda (38) helpt mensen aan gratis boodschappen

‘Ik heb genoeg en kan wat missen’

De keerzijde

“Soms voel ik me schuldig tegenover vrienden die ‘normaal’ werk hebben. Sommige mensen zijn jaloers en ik ben ook een paar vrienden kwijtgeraakt. Ze begrepen niet dat ik soms niks leuks met ze kon doen, dat ik maanden opgesloten zat om elke dag aan mijn bedrijf te werken.

Rijk zijn is echt niet altijd leuk. Zodra het om geld gaat, komen ook foute mensen op je af. Ik krijg te maken met wanbetalers, moet soms deurwaarders inschakelen. Ik deal met veel verantwoordelijkheid en stress. Er zijn nachten geweest dat ik huilend op bed lag.

Er is ook een keerzijde natuurlijk, zoals dat met alles is. Gelukkig kom ik uit Urk, een nuchter dorp, waardoor ik zelf ook heel nuchter ben. Ik ben ervan overtuigd dat geld je karakter versterkt. Het verandert mensen niet, maar het vergroot hun eigenschappen. Sommigen worden nog arroganter, egoïstischer – ik niet. Hoe meer ik verdien, hoe meer ik wil en kan geven.”

Deze Real Life staat in Flair 05-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Kimberly PalmaccioRedactie Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden