'Je moet geen seks hebben met vleesetende mannen', zegt PETA Beeld Getty Images
'Je moet geen seks hebben met vleesetende mannen', zegt PETABeeld Getty Images

'Je moet geen seks hebben met vleesetende mannen', zegt PETA

Mannen zijn meer verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde dan vrouwen, zo blijkt uit een onderzoek van Zweedse wetenschappers. De Duitse afdeling van dierenrechten-activisten PETA deed er onlangs een opmerkelijke uitspraak over: 'Je moet geen seks hebben met vleesetende mannen'. Hier zijn veel uiteenlopende reacties op.

Mannen slechter voor klimaat dan vrouwen?

Zweedse wetenschappers gaven aan dat mannen een grotere economische footprint achterlaten dan vrouwen. Dat zou voornamelijk komen, omdat mannen over het algemeen vaker autorijden en meer vlees eten, daardoor produceren ze meer broeikasgassen.

Onderzoeker Annika Carlsson Kanyama zei tegen The Guardian: "Vrouwen geven meer uit aan inrichting van het huis, gezondheid en kleding, en mannen meer aan auto's, uit eten gaan, alcohol en tabak." Het 'uitgeef patroon' van mannen en vrouwen is dus nog redelijk stereotyperend.

Uit onderzoek dat gepubliceerd was in het Journal for Industrial Ecology, blijkt dat een derde van de broeikasgassen komt door de uitgaven aan vakanties, denk aan het vliegtuig en de transfer naar de resorts en hotels. In dit geval zijn vrouwen hier net zo verantwoordelijk voor als mannen.

Vleesetende mannen

De dierenrechten-activisten van PETA zijn uiteraard op de hoogte van deze feiten en willen dan ook met een 'seksstaking' vleeseters overtuigen om meer plantaardig te gaan eten en zich bewuster te worden van hun impact op de aarde, zodat deze vervolgens verkleind.

Campagneleider Daniel Cox van de Duitse PETA, pleit voor de seksstaking van vrouwen om 'vaders in de buitenwijken die barbecuetang hanteren en sissende worsten van 70 eurocent op de grill leggen' op andere gedachten te brengen.

Cox heeft zodanig een probleem met vleesetende mannen, dat hij vindt dat deze mannelijke carnivoren zich niet eens mogen voortplanten. "Ieder niet geboren kind bespaart 58,6 ton CO₂ -equivalenten per jaar.” Deze uitspraak baseert hij op een onderzoek dat vorig jaar gepubliceerd werd en constateerde dat mannen dus inderdaad vervuilender zijn.

Lees ook Handig: dit is dé koelkastindeling waarmee je geld en eten bespaart

Opschudding en kritiek

De opmerkelijke campagne van de Duitse PETA-activisten zorgt voor veel opschudding en kritiek. Dorothee Bär de christen-democratische partij zei erover: “Kinderen in verband brengen met schadelijke CO₂ is weerzinwekkend. Zeker omdat zij de klimaatredders van de toekomst zijn!” Ook haar collega Stefan Müller heeft geen positief woord over voor de actie: “PETA stopt zelfs niet langer bij de deur van de slaapkamer in hun strijd om aandacht.”

Het feit dat PETA vrouwen oproept om geen seks meer te hebben met vleesetende mannen is misschien wat ver gezocht, maar het zorgt er wel voor dat mensen gaan praten. Dat is het voornaamste doel van deze campagnes: zet mensen aan het denken en geef die mannen eens een duw in de goede richting! Als iedereen er voor kiest om op zijn minst te minderen met vlees eten, zijn we al aardig op weg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Telegraaf | Beeld: Getty Images

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden