unemployed businessman stress sitting on stair Beeld Getty Images/iStockphoto
unemployed businessman stress sitting on stairBeeld Getty Images/iStockphoto

Je baan verloren door de coronacrisis? In deze sectoren wordt hard gezocht naar personeel

Veel mensen zijn door de uitbraak van COVID-19 hun baan kwijtgeraakt en aangezien de pandemie nog lang niet op z'n retour lijkt, bestaat de kans dat een nieuwe job in dezelfde sector er voorlopig helaas nog niet in zit. Wie zo snel mogelijk weer brood op de plank wil, doet er goed aan verder te kijken dan de hoek waar hij of zij vandaan komt. In sommige sectoren staan werkgevers namelijk juist te springen om personeel.

Nieuwe baan in coronatijd

De uitkeringsinstantie UWV maakte een overzicht van branches waarin nog volop werk is. Onder meer in het onderwijs, de zorg en de ICT-sector kunnen werkzoekenden nog aan de slag. Ook in de techniek, accountancy en hoveniersbranche zijn nog steeds personeelstekorten.

Plat op z'n gat

In andere beroepsgroepen is het juist moeilijker geworden om aan een baan te komen. Waar in het verleden onder meer in de horeca, beveiliging en transport en logistiek behoefte was aan meer personeel, zijn die tekorten door de COVID-19-pandemie verdwenen. "De kansen voor bijvoorbeeld koks, objectbeveiligers en buschauffeurs zijn ineens een stuk kleiner geworden", aldus het UWV. "Dat kan tijdelijk zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie."

Lees ook De coronacrisis heeft ons uitgeput: zó herstel je weer en kom je van alle stress af

'Vraag naar personeel neemt wat toe'

De instantie ziet een omslag op de arbeidsmarkt ontstaan, waarbij het aantal beroepen waar je veel kans maakt op een baan vermindert, terwijl er steeds meer beroepen zijn waar de mogelijkheid op werk klein is. Toch is UWV niet uitsluitend negatief. "Inmiddels neemt de vraag naar personeel weer wat toe en daarmee ook de kans op werk, maar bij veel beroepen nog niet tot het niveau van voor corona."

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Justine WoutersonGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden