Bloed Beeld Getty Images
BloedBeeld Getty Images

It's bloody time: goed nieuws voor de LGBTQIA+ community

Het heeft even geduurd, maar vanaf begin 2024 krijgen álle bloeddonoren dezelfde vragenlijst om te bepalen of hun bloed of plasma veilig te gebruiken is. Het maakt dan niet meer uit of je homo, hetero, pan-of biseksueel bent. Alleen je seksgedrag telt, met het oog op via bloed overdraagbare infecties. Finally!

De LGBTQIA+-belangenvereniging COC noemt het een ‘doorbraak’.

Huidige situatie bloeddonatie

Op dit moment mogen mannen die seks hebben met mannen alleen bloed doneren als ze al langere tijd een monogame relatie hebben of vier maanden geen seks hebben gehad. Voor hetero’s geldt dat niet. Crazy, right?

“Het moet afgelopen zijn met het beleid gericht op mannen die seks hebben met mannen”, vindt stichting Sanquin. En nu is dan eindelijk de kogel door de kerk. Gezondheidsminister Ernst Kuipers spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van “goed nieuws”. Hij hoopt dat de nieuwe regelgeving uiterlijk per 1 januari 2024 ingaat.

Je registreren als donor

Wat gebeurt er precies als je dit doet?

Geen discriminatie meer

Belangenorganisatie van onder anderen homoseksuelen COC is “gelukkig” met de ontwikkelingen. “Vanaf begin 2024 worden mannen die seks hebben met mannen niet meer gediscrimineerd bij bloeddonatie”, zegt de organisatie. COC-voorzitter Astrid Oosenbrug spreekt zelfs van een doorbraak.

Goedkeuring nodig

Sanquin vreest dat het nog wel even kan duren voor de wetgeving echt van kracht is. Dit komt omdat de organisatie samenwerkt met Prothya Biosolutions Netherlands BV, die plasmageneesmiddelen produceert uit het ingezamelde plasma.

Vanwege de nieuwe beoordeling van seksueel risicogedrag zal Prothya het registratiedossier bij de European Medicines Agency (EMA) moeten aanpassen. Pas na goedkeuring door de EMA kan de gelijke behandeling van alle bloeddonors worden ingevoerd, aldus Prothya. But it’s worth the wait!

Bron: ANP

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden