Girlpower Beeld GettyImages
GirlpowerBeeld GettyImages

Vrouwenrechten

Iraanse vrouwen riskeren leven met TikTok-challenge

Iraanse vrouwen riskeren hun leven voor meer vrijheid. Zij willen hun eigen keuzes maken en staan op tegen het lokale regime. Dit keer via het bekende TikTok-kanaal, waarbij een groep vriendinnen viraal gaat met een video waarin ze “losbandig” dansen.

De vrouwen streven voor een Iraanse revolutie.

Vrouwenrechten

Al langere tijd is er een opstand bezig in Iran, waarin vrouwenrechten centraal staan, zo protesteerden vrouwen tegen de verplichte hoofddoek en streven ze voor meer participatie in het openbare leven. Iraanse vrouwen proberen wereldwijd steeds meer aandacht te krijgen met hun verhaal, zo staken protestanten publiekelijk hun hijabs in brand en knipten hun haar af. Het gevolg hiervan was dat de overheid de toegang tot internet stil legde om het contact met de buitenwereld van de Iranezen stop te zetten.

TikTok-Challenge

Met deze online beweging probeert het volk in opstand te komen met als doel de wetten te veranderen. Niet alleen vrouwen laten hun stem horen, ook steeds meer mannen komen in opstand en nemen het op voor de vrouw. In de TikTok-video is te zien hoe een groep vriendinnen uit de Iraanse stad Tehran publiekelijk en met losse haren danst, ze kunnen hiervoor gearresteerd worden.

Roshanak Morrowatian (33): ‘Mijn tante ging zonder hoofddoek de deur uit en nam een groot risico’

Roshanak (33) woonde tot haar zesde in Iran. Ze is choreograaf en danseres, beroepen die in haar thuisland voor vrouwen verboden zijn.

Reacties

De reacties op de video met de hashtag #iranrevolution en #womanlifefreedom zijn aanmoedigend en positief. Vanuit over de hele wereld stromen mooie woorden binnen.

Bron: TikTok

Julia LeijzerGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden