Free Iranian women Beeld GettyImages
Free Iranian womenBeeld GettyImages

#Ekbatangirls

Iraanse vrouwen gearresteerd na TikTok-challenge

De Islamitische republiek van Iran heeft de vijf vrouwen die in opstand kwamen tegen het regime gearresteerd. De jonge vrouwen hadden een filmpje opgenomen waarin zij publiekelijk en met losse haren aan het dansen waren.

De streng Islamitische wetgeving verbiedt dansen in het openbaar en stelt een hoofddoek voor vrouwen verplicht.

TikTok video

Eerder verscheen er een video op TikTok waarin een groep vrouwen aan het dansen was op straat, dit als opstand tegen het strenge regime. Zij riskeerden hun levens voor meer vrijheid met als gevolg dat ze nu vermist en gearresteerd zijn, hoogstwaarschijnlijk zijn de vrouwen slachtoffer van marteling en seksueel misbruik door het regime. De video met de hashtags #iranrevolution en #womanlifefreedom kreeg wereldwijd aandacht, toch lijkt er nog geen doorbraak te zijn.

De Iraanse vrouwen werden geforceerd om een nieuwe video op te nemen op dezelfde plek, dit keer met hun hoofden bedekt om mensen af te schrikken. Niets is minder waar: een golf van dansende vrouwen op hetzelfde lied zonder hoofdbedekking gaat viraal.

Iraanse vrouwen riskeren leven met TikTok-challenge

Zij willen hun eigen keuzes maken en staan op tegen het lokale regime.

#Ekbatangirls

Vanuit verschillende kanalen ontstaat ophef over de arrestatie, zo word gevraagd om #Ekbatangirls op social media te verspreiden om zo het leven van de vrouwen te redden. De TikTok werd opgenomen op een clip van Selena Gomez en Rema, ook aan hun wordt gevraagd om de boodschap te verspreiden.

Bron: Instagram, La repubblica

Julia LeijzerGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden