Ghazal Ranjkesh Beeld Instagram Ghazal Ranjkesh @ighazaaaali
Ghazal RanjkeshBeeld Instagram Ghazal Ranjkesh @ighazaaaali

Iraanse troepen schieten bewust op gezichten van vrouwelijke demonstranten

Iraanse veiligheidstroepen richten tijdens demonstraties bewust op de ogen van vrouwelijke demonstranten. Traangasgranaten, paintball- of rubberkogels: vaak is het letsel zo erg, dat het leidt tot blindheid of zelfs het verlies van de gehele oogbol. Op sociale media delen slachtoffers wat er met hen is gebeurd.

Een ‘before’ en ‘after’, of simpelweg een foto van de gevolgen van het bijwonen van protesten. Jong en oud, delen massaal op sociale media foto’s van de kraters die de Iraanse veiligheidstroepen hebben achtergelaten in de schoonheid van deze vrouwen.

De prijs van vrijheid

In november werd de 22-jarige Ghazal Ranjkesh, een rechtenstudent uit de Iraanse stad Bandar Abbas, onderweg naar huis in haar rechteroog geraakt. Een drie uur durende operatie later waren de kogelresten uit haar oog verwijderd. Zij was één van de eerste vrouwen die verhaal deed over het doelgerichte schietwerk van de Iraanse troepen.

“Vandaag is het tijd afscheid te nemen van de laatste restanten van mijn oog”, deelt Ghazal op Instagram. Ze krijgt de kans om haar rechteroog in te ruilen voor een kunstmatig oog. “Anderen zouden misschien blij zijn om hun schoonheid terug te krijgen, maar ik koester vandaag een groot wrok.”

“Maar ik zal eraan wennen, want ik heb het overleefd en ik moet leven; omdat ik een verhaal heb dat nog steeds gaande is. Omdat ik de dag die ik moet zien, nog niet heb gezien. De dag die, dat weet ik zeker, heel dichtbij is. Heel dichtbij.” Hiermee doelt de Iraanse student op de dag waarop vrouwen in het land geëmancipeerd worden.

De tekst gaat verder onder de foto.

Protesten voor vrijheid

De dood van de 22-jarige Mahsa Amini, leverde massale protesten op tegen het Iraanse regime om meer vrijheid voor vrouwen en minderheden te eisen. Masha werd gearresteerd door de politie, omdat zij haar hoofddoek verkeerd zou hebben gedragen, en overleed uiteindelijk in detentie.

Iraanse autoriteiten regeren met de harde hand, en tijdens het maandenlange protest zijn er duizenden demonstranten gearresteerd. Dit leidde vaak ook tot de doodstraf. De harde straffen zijn bedoeld ter afschrikking, deelde Iran. Iraanse analist Omid Memarian, van de organisatie Democracy for the Arab World Now (Dawn), vertelt aan het tijdschrift Newsweek dat dit ook de reden is waarom de veiligheidstroepen op gevoelige delen mikken: om zoveel mogelijk schade aan te richten en zo de demonstranten bang te maken.

De heroin chic-look lijkt terug van weggeweest

Gaan we weer dun, dunner, dunst?

Petitie tegen het oogletsel

Statistieken over hoeveel vrouwen op deze manier zijn belaagd tijdens protesten, is niet bekend. Maar, mensenrechtenactivist Bijan Moshaver vertelt aan De Volkskrant dat Iraanse artsen overweldigd zijn door de hoeveelheid mensen die met oogletsel binnenkomen: In de drie grootste ziekenhuizen van Teheran zouden meer dan vijfhonderd patiënten met zwaar oogletsel zijn opgenomen. “Vaak met piepkleine metalen of rubberen fragmenten die zich in hun hoofd hebben vastgezet.”

Inmiddels hebben meer dan 120 oogartsen een petitie getekend gericht aan de Iraanse Vereniging van Oogartsen om hen te waarschuwen over de afgrijselijke verwondingen en gevolgen van dien, maar hier is nog niets mee gedaan.

Bron: De Volkskrant, The NCRI Women’s Committee, ENSAFNews, Newsweek

Lisa CostersInstagram Ghazal Ranjkesh @ighazaaaali

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden