Taraneh Alidoosti Beeld Brunopress
Taraneh AlidoostiBeeld Brunopress

Iraanse actrice Taraneh Alidoosti poseert zonder hoofddoek uit protest: ‘Vrouwen. Leven. Vrijheid.’

Een van de bekendste Iraanse actrices, Taraneh Alidoosti, heeft zich door middel van een foto zonder hoofddoek opnieuw nadrukkelijk uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land. Taraneh, onder meer bekend van haar rol in de met een Oscar bekroonde filmThe Salesman, plaatste de foto waarop haar lange donkere haren te zien zijn op Instagram.

De actrice hield op de foto een protestbord vast met de in het Koerdisch geschreven leus: “Vrouwen. Leven. Vrijheid.”

Rechten verdedigen

Enkele dagen geleden zei Taraneh al op Instagram dat zij Iran niet zal verlaten en bereid is ‘een prijs te betalen‘ om haar rechten te kunnen verdedigen. Verschillende mensen uit de Iraanse filmsector zijn al opgepakt om hun openlijke steun aan de protesten. En uit haar post blijkt onder andere dat het verzet tegen het regime nog altijd springlevend is.

De tekst gaat verder onder de foto.

Masha Amini

Sinds de dood op 16 september van de 22-jarige Mahsa Amini wordt er in het hele land gedemonstreerd voor vrouwenrechten, vrijheid en mensenrechten. Amini werd twee maanden opgepakt door de religieuze politie omdat ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften zou hebben gehouden.

Volgens buitenlandse organisaties zijn er bij de protesten al meer dan 250 doden gevallen.

Bron ANP

Lisa CostersBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden