Van haar persoonlijk leven tot haar carrière: dít is Sifan Hassan Beeld Brunopress/POOL/Sem van der Wal
Van haar persoonlijk leven tot haar carrière: dít is Sifan HassanBeeld Brunopress/POOL/Sem van der Wal

Impressive story: dít is het bijzondere verhaal van marathonwinnares Sifan Hassan

Sifan Hassan heeft bij haar debuut op de marathon in Londen een fenomenale prestatie verricht. Daarmee liet ze niet alleen de Nederlandse-, maar ook de buitenlandse media verbluft achter en deed ze menig sportliefhebber versteld staan.

We vertellen je wie de atlete is en hoe haar spraakmakende carrière begon, want het verhaal van Hassan is er een voor in de boeken.

Persoonlijk leven

In 2008 werd Hassan door haar moeder naar Nederland gestuurd. Eerst kwam ze terecht in een opvangkamp in Zuidlaren, waar ze zich doodongelukkig voelde. “Ik heb iedere dag gehuild, want ik was daar zo ongelukkig. Ik mocht niet naar buiten, het was een gevangenis. Ik wilde dood”, vertelde ze een tijdje geleden in een interview met de website Athletiek Week.

Na acht maanden besloot ze in Leeuwarden te gaan wonen. Daar werd ze opgevangen door een vrouw die zich als een moeder over haar bekommerde. Daar kon ze het hardlopen, dat ze eerder in Ethiopië op recreatieniveau had gedaan, weer oppakken. De omgeving was volgens Hassan alleen niet bepaald uitnodigend voor lange trainingen.

Begin carrière

De trainingen van Hassan werden aanzienlijk beter toen ze in Eindhoven terechtkwam, waar ze werd opgenomen door de Ethiopische gemeenschap en voor het eerst zelfstandig kwam te wonen. Ze startte er een opleiding in de zorg aan het plaatselijke ROC en werd lid van Eindhoven Atletiek, waar haar trainer oud-atleet Aiduna Aitnafa was.

Tijdens de Sylvestercross in Soest, eind 2011, liep ze zich in de kijker bij bondscoach Honoré Hoedt. Deze nam haar op in zijn trainingsgroep. Hassan kwam te wonen in een atleten-flat op Het Dorp bij Arnhem, waardoor zij regelmatig op Papendal kon trainen. Sinds Hoedt rond 2013 zijn bondstrainerschap had beëindigd als gevolg van de drastische bezuinigingsmaatregelen die de Atletiekunie had moeten nemen, richtte hij Running Team Europe op, waarin onder meer Sifan Hassan werd opgenomen. De trainingen op Papendal konden hierdoor worden doorgezet. Haar management werd gedaan door Global Sports Communication in Nijmegen.

Loopbaan Sifan Hassan

In 2013 liep Hassan al vroeg in het seizoen op de 1500 meter een tijd van 4.06,37, waarmee ze zich in feite kwalificeerde voor de wereldkampioenschappen van 2013 in Moskou. In Ostrava en Lausanne verbeterde ze zich verder met races variërend van 4.04,02 tot 4.03,73 minuten. Hierop besloot technisch directeur Joop Alberda van de Atletiekunie te proberen om versnelling aan te brengen in de aanvraag van een Nederlands paspoort voor de Ethiopische, zodat Hassan in Moskou voor Nederland zou kunnen uitkomen. Alle inspanningen helaas niet baten, waardoor de Ethiopische dit WK aan zich voorbij zag gaan.

Eerste nationale titel

Hassan had haar Nederlandse paspoort pas net op zak toen haar eerste nationale titel een feit was. Tijdens de jaarlijkse Warandeloop, die dit jaar dienstdeed als decor voor de Nederlandse veldloopkampioenschappen, bleek ze niet alleen te sterk voor alle andere Nederlandse deelneemsters, maar ook voor de voltallige buitenlandse concurrentie. Aan de finish van de 8100 meters tellende veldloop had zij twintig seconden voorsprong op de als tweede finishende Portugese Ana Dulce Felix en ruim een minuut op Maureen Koster, die als eerstvolgende Nederlandse op de vijfde plaats binnenkwam.

Enkele weken later zegevierde Sifan Hassan ook bij haar eerste internationale optreden voor Nederland. Op de Europese kampioenschappen veldlopen in het Servische Belgrado zegevierde zij in de wedstrijd voor atletes onder 23 jaar. Bovendien behaalde zij een bronzen medaille als lid van de Nederlandse ploeg in het landenklassement. Hassan was hiermee na Susan Kuijken (kampioene U23 in 2008) de tweede Nederlandse die deze titel ooit veroverde. Op de laatste dag van het jaar sloot Hassan 2013 in stijl af met het winnen van de Sylvestercross in Soest, de traditionele jaarafsluiter die zij ook in 2012 reeds op haar naam had geschreven. Alleen was zij deze keer bijna een minuut sneller.

Jutta Leerdam wil niks zeggen over relatie met Jake Paul, maar verklapt toch dít kleine detail

“Dat is wat ik nu… Nee, sorry maar ik mag er niets over zeggen”

Grootse prestaties

Inmiddels heeft Hassan grootste prestaties op haar naam staan. Zo verbeterde Hassan op 21 juli 2019 tijdens de Herculis meeting in Monaco, onderdeel van het Diamond Leaque-circuit, het wereldrecord op de Engelse mijl (1609 meter) in een tijd van 4.12,33, een verbetering van het oude record van de Russische olympisch kampioene Svetlana Masterkova uit 1996 met 0,23 seconden. Ook leverde Hassan bij de WK van 2019 in Doha een unieke prestatie door als eerste op een WK een gouden medaille op de 1500 meter en de 10.000 meter te behalen.

Debuut marathon

Dit weekend was het opnieuw raak voor de atlete. Bij haar debuut op de marathon in Londen zorgde ze voor een enorme sensatie. Ze liep naar de winst in een tijd van officieel 2.18.33.Met haar tijd dook Hassan ruim vier minuten onder het Nederlandse record, dat Nienke Brinkman vorig jaar in Rotterdam op 2.22.51 bracht. Met haar tijd en klassering voldeed de 30-jarige Nederlandse ook aan de eisen voor een startbewijs bij de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar.

Impressive!

Bron: Wikipedia

Fabienne KamphuisBrunopress/POOL/Sem van der Wal

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden