Meisje in de hoek Beeld Getty Images
Meisje in de hoekBeeld Getty Images

Impressive: déze bijzondere ‘Klokhuis’-aflevering wint een award en krijgt internationale faam

Het Klokhuis is een van de bekendste jeugdprogramma’s van Nederland. Al 35 jaar worden er leerzame, leuke en prachtige afleveringen gemaakt voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. En nu wordt al dat harde werk beloond met een prestigieuze prijs. Een van de uitzendingen maakte namelijk heel wat los bij het internationale publiek.

In de aflevering wordt er gesproken over aanrakingen en misbruik.

Gouden Roos nominatie voor Het Klokhuis

De uitzending, die in maart 2022 bij de NPO te zien was, werd genomineerd voor een prestigieuze Gouden Roos en won recent een prijs in Japan op het bekendste educatiefestival ter wereld. Ook is de aflevering inmiddels geselecteerd voor INPUT 2023, een groot evenement voor publieke omroepen van over de hele wereld dat half mei in Taiwan plaatsvindt.

“We horen van internationale programmamakers dat deze speciale Klokhuis-aflevering bij veel mensen een snaar heeft geraakt”, vertelt Klokhuis-eindredacteur Anneke Dorsman. “Misbruik van kinderen is een van de ergst denkbare onderwerpen om te bespreken. Maar het is wel iets dat veel kinderen overkomt. Het was een flinke evenwichtsoefening om dat op een goede manier te doen. Je wilt waarschuwen voor wat er kan gebeuren, maar je wilt kinderen tegelijkertijd niet bang maken voor intimiteit en seks.”

Rode draad

De rode draad van de uitzending is een tweetal gesprekken die presentator Nizar El Manouzi heeft. Hij spreekt met Pauline die vroeger misbruikt is, en psycholoog Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld. Iva hielp de redactie van Klokhuis ook met het vinden van de juiste formuleringen.

“Elk woord hebben we afgewogen”, aldus Anneke. “Een van de belangrijkste dingen is dat kinderen die dit is overkomen op geen enkele manier kunnen denken dat zij schuld hebben aan wat er is gebeurd.”

De dochter van Christine werd misbruikt door haar bijlesleraar

‘Het idee dat hij aan mijn meisje heeft gezeten, doet me ineenkrimpen’

Willem Wilmink prijs

In Nederland is ‘Je Lijf Is Van Jou’, zoals de uitzending heet, een van de meest door ouders en docenten besproken afleveringen in de geschiedenis van het programma. “We krijgen van ouders en docenten terug dat de uitzending helpt om met jonge kinderen het gesprek over mogelijk seksueel ongewenst gedrag aan te gaan”, vertelt Anneke.

Het lied Een Soort Van, dat actrice Marie-Mae van Zuilen in het programma zong, won deze week de Willem Wilmink Prijs voor het beste kinderlied van het jaar. Het nummer dat in de uitzending te horen is, beschrijft de ervaringen van een meisje dat misbruikt is.

De tekst gaat door onder de video.

“Een lied bleek een goede vorm om toch aan te snijden dat er kinderen zijn die rondlopen met een groot geheim dat zij niet delen”, zei tekstschrijver Jurrian van Dongen eerder deze week in het NPO-programma Volgspot. “Bij zo’n onderwerp kom je niet weg met clichés of een keurig doorlopend liedje. We wilden in woord en muziek overbrengen hoe dat geheim ingrijpt in het leven van het meisje.”

Wil je de aflevering terugkijken? Dat kan via de website van Het Klokhuis.

Bron: ANP

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden