Houd je vast: zóveel geld kost een kind in 2022 vs. 20 jaar geleden Beeld Getty Images
Houd je vast: zóveel geld kost een kind in 2022 vs. 20 jaar geledenBeeld Getty Images

Houd je vast: zóveel geld kost een kind in 2022 vs. 20 jaar geleden

Waar het twintig jaar geleden nog doodnormaal was om vier kids te krijgen, houden we het nu – als je überhaupt kinderen wilt en kunt krijgen – bij één of maximaal twee. Het aantal pasgeboren kinderen in Nederland daalt al jaren. Waarom? Nou, misschien om het prijskaartje... houd je vast!

Het leven wordt duurder en duurder. We merken het dagelijks, zoals aan de kassa bij de boodschappen, na een avondje uit en wanneer de elektriciteitsrekening op de mat valt. Iedereen voelt de inflatiecrisis, maar de jongere generaties trekken echt aan het kortste eind.

Niet alleen is het door de woningcrisis bijna onmogelijk voor Gen Z en Millennials om een huis te kopen, een bruiloft is tegenwoordig alleen nog weggelegd voor vermogende koppels (vaak dankzij een flinke donatie van de ouders). En dan hebben we het nog niet gehad over het opvoeden van kinderen.

Dít kost een kind echt...

Net zoals vrijwel alles, was het twintig jaar geleden een stuk betaalbaarder om een kind te hebben dan nu. In 2022 betaal je als tweeoudergezin (schrik niet) € 394.866, dat is € 32.860 meer dan in 2002, waar een kind je € 362.006 kostte. Als eenoudergezin betaalde je twintig jaar geleden € 52.609 minder voor een kind. Dit komt mede door de inflatie en de huizenprijzen die de afgelopen jaren door het dak zijn geschoten. Aan de andere kant zijn onze salarissen nog harder doorgestegen. Het gemiddeld netto jaarsalaris is van € 24.924 in 2002 naar € 35.193 in 2022 gestegen, een plus van maar liefst 41 procent.

Lees ook Opgebiecht: ‘Ik blijf bij haar vanwege haar kinderen’

Een flinke stijging zou je denken, totdat je naar de stijging van de huizenprijzen kijkt. In 2002 was de gemiddelde prijs van een eengezinswoning €217.899. Twintig jaar later betaal je voor zo’n zelfde soort woning gemiddeld € 451.006. De afgelopen twintig jaar is de gemiddelde huizenprijs dus met 107 procent gestegen. En daar blijft het uiteraard niet bij, ook de prijs van een auto is flink gestegen. Als we de prijs van een vijf jaar oude Volkswagen Polo in 2002 (€ 8000) vergelijken met 2022 (€ 17.174,88) dan zien we een stijging van 115 procent. Vooral deze twee kostenposten geven jonge ouders kopzorgen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

null Beeld

Onbetaalbaar

Kijkend naar de huidige krapte op de woningmarkt en algemene demografische trends, is het niet gek dat het aantal pasgeboren kinderen in de afgelopen twintig jaar is afgenomen. In 2002 werden er 202.083 kinderen geboren, tien jaar later waren dit er nog maar 175.959 (CBS). Dat zijn volgend decennium toch weer 26.124 woningzoekenden minder. En de dalende trend zette zich voort tot vorig jaar.

In 2021 zagen we namelijk voor het eerst in sinds 2008 een groei. Zorgde de coronapandemie die een jaar eerder begon voor een babyboom? Absoluut. In het tweede coronajaar werden er 179.441 kinderen geboren, tienduizend meer dan normaal. Of we deze groei in 2022 ook gaan zien, is nog maar de vraag. Uit de voorlopige maandelijkse cijfers van 2022 zien we geen stijging ten opzichte van de jaren voor 2021. Misschien maar goed ook, want over twintig jaar willen al deze kinderen ook een eigen dak boven het hoofd. Laten we hopen dat Mars tegen die tijd bewoonbaar is, bepaalde ministers een ruimteverbod krijgen en Prins Bernhard Junior bang is voor aliens.

Het volledige onderzoek met bronnenlijst en meer uitleg vind je via deze link. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Raisin DS | Beeld: Getty Images

Evelien de VriesGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden