Het is Prinsjesdag! Maar waarom heet dat eigenlijk zo? Beeld Getty Images
Het is Prinsjesdag! Maar waarom heet dat eigenlijk zo?Beeld Getty Images

Het is Prinsjesdag! Maar waarom heet dat eigenlijk zo?

De derde dinsdag in september is het Prinsjesdag. De dag van de troontrede en begroting, de dag dat alle vrouwelijke bezoekers hoeden dragen én de dag van de outfit van koningin Máxima. Maar een prins? Die komt niet per se langs. Waarom heet Prinsjesdag dan zo?

Waarom heet Prinsjesdag zo?

Daarvoor moeten we terug naar de 18e eeuw. In deze tijd was 'Prinsjesdag' de verjaardag van prins-stadhouder Willem V op 8 maart. Het had dus absoluut niets te maken met de regering, troonrede, miljoenennota of hoeden van de koningin. In de patritottentijd was 8 maart een demonstratie van Oranje- en prinsgezindheid. In de 19e eeuw werd de term Prinsjesdag steeds vaker gebruikt voor de dag waarop de opening van de Staten-Generaal plaatsvond en toen nog weer later, in 1930, werd het voorlezen van de troonrede officieel Prinsjesdag genoemd.

Lees ook: Koningin Máxima in opvallende kleurencombinatie mét 'kleine hoed' tijdens Prinsjesdag

Waarom de derde dinsdag in september?

Prinsjesdag zoals het nu bestaat, werd eerst op de eerste maandag in november gehouden, maar dat bleek in de praktijk niet te werken. Het parlement had op die manier minder tijd om de begroting af te handelen, dus het werd verplaatst naar de derde maandag in september. Dat beviel de kamerleden dan weer niet, want dan moesten ze op zondag al naar Den Haag reizen. Uiteindelijk werd het dus verplaatst naar de derde dinsdag in september en dat is zelfs in de Grondwet vastgelegd. Daarin is te lezen dat er op deze dag 'door of namens de koning in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal een uiteenzetting wordt gegeven van het 'door de regering te voeren beleid.'

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Taalcentrum-VU | Beeld: Getty Images

Selien KosterGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden