king charles Beeld Getty Images
king charlesBeeld Getty Images

Helemaal up to date: zó ziet de kroning van Charles er morgen uit

Het is bijna zover. Morgen is er voor het eerst in 70 jaar tijd weer een kroning in het Verenigd Koninkrijk. Dat moet natuurlijk op rolletjes lopen en daar is dus een hele strakke planning voor nodig. Wil jij weten hoe de dag van de kroning verloopt? En hoe laat, waar en wanneer de kroning van koning Charles III is? Lees dan gauw verder.

It’s (almost) Coronation Day!

7:00 uur

Publiek mag beginnen met verzamelen langs de processieroute

Vanaf dit moment wordt de processieroute van Charles opengesteld voor het grote publiek. Al het verkeer wordt vanaf nu geblokkeerd en grote fans van the royals kunnen proberen om een plekje te bemachtigen op de eerste rij.

8:00 uur

The first guests komen aan in Westminster Abbey

Gasten die uitgenodigd zijn voor de kroning en deze mogen bijwonen in Westminster Abbey, arriveren vanaf dit moment. Door verantwoordelijken worden ze naar hun plekje met hun naam gebracht.

10:00 uur

Alle burgergasten nemen plaats

Op dit tijdstip moeten alle burgergasten, dat zijn alle ‘bijzondere Britten’, gaan zitten in de kerk.

10:30 uur

Hooggeplaatste gasten arriveren op bestemming

Dit is het moment waarbij royal-fans excited beginnen te worden en misschien een beetje uit hun dak gaan. Want vanaf dan arriveren buitenlandse royals en politici, basically celebs, in Westminster Abbey.

10:45 uur

The royal family arriveert en troepen stellen zich netjes op

Dit is het echte moment: de koninklijke familie komt samen in Buckingham Palace, waar koning Charles en koningin Camilla hen zullen opwachten. Tegelijkertijd stellen de Britse troepen zich op, om meteen de processie richting Westminster Abbey in gang te zetten.

11:20 uur

De processie richting Westminster Abbey begint

De hoogste tijd: de koninklijke familie verplaatst zich vanuit Buckingham Palace richting Westminster Abbey. Er vindt een traditionele processie plaats, waarin onder andere prins William en zijn zoon, prins George zullen wandelen. Charles en Camilla lopen niet tijdens deze processie, zij gebruiken hiervoor de Diamond Jubilee State Coach. Dit is het écht échte moment waar de royal fans op hebben gewacht.

11:53 uur

Koning Charles en koningin Camilla arriveren bij Westminster Abbey

Charles en Camilla komen aan, en worden op een nette wijze naar binnen begeleid. Vanaf het moment dat zij door de deur zijn getreden, begint de kroning.

12:00 uur

De Kroningsceremonie van koning Charles gaat van start

Het is zover, Charles III krijgt officieel de Britse kroon op zijn hoofd, na het overlijden van zijn moeder Queen Elizabeth. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar, er gaat een uitgebreide, traditionele viering mee gepaard: met zalving, eedaflegging, troonsbestijging en natuurlijk niet te vergeten, de kroning zelf.

14:00 uur

De kroningsprocessie van koning Charles begint

Na de ceremonie zullen de net gekroonde koning Charles en koningin Camilla vanuit Westminster Abbey terugkeren naar Buckingham Palace. Wederom niet lopend, maar met een koets. Dit keer wel een andere koets: de Gold State Coach. Op de voet zullen ze gevolgd worden door heel wat familieleden, en vertegenwoordigers van het Britse leger.

Het publiek zal zich ongetwijfeld massaal naast de stoepen rondom de route begeven, waardoor er enorme drukte zal ontstaan in het centrum van Londen.

14:30 uur

The royals arriveren in Buckingham Palace

Op dit moment arriveren de net gekroonde koning Charles en koningin Camilla weer in hun thuishaven. Ze maken zich klaar voor het unieke publieke balkonmoment, terwijl de rest van de stoet hen tegemoet komt (en waarschijnlijk ook de fans).

14:45 uur

Charles en Camilla krijgen een koninklijke begroeting van het leger

The new king and queen begeven zich naar het Garden Terrace aan de achterkant van Buckingham Palace voor een militair eresaluut. De aanwezige soldaten begroeten hun nieuwe koning en koningin.

15:15 uur

Royals verschijnen op het balkon en zeggen ‘Thank you and goodbye for now’

Bij aankomst in Buckingham Palace zal iedereen zich naar het balkon van het paleis begeven. Daar zal koning Charles zijn volk toezwaaien, omringd door onder andere koningin Camilla, prins William, prinses Kate, prinses Anne en prins Edward.

Gezien prins Harry een stap terugzette uit de monarchie, is het onwaarschijnlijk dat we hem daar zullen zien. Maar dat moeten we nog gaan zien.

Ga jij kijken naar de kroning?

Bron: HLN.be

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden