Heftig: meisjes in Nederland zijn steeds minder gelukkig Beeld Getty Images
Heftig: meisjes in Nederland zijn steeds minder gelukkigBeeld Getty Images

Heftig: meisjes in Nederland zijn steeds minder gelukkig

In Nederland zijn meisjes van 11 tot 16 jaar steeds minder gelukkig. Dat schrijven onderzoekers in het Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-rapport, dat woensdag wordt aangeboden aan koningin Máxima. Het percentage meisjes in het voortgezet onderwijs dat niet lekker in haar vel zit, is tussen 2017 en 2021 gestegen van 28 naar 43 procent. Onder meisjes uit groep 8 ging het ook al omhoog: van 14 naar 33 procent.

De achteruitgang komt waarschijnlijk deels door de coronacrisis. Meisjes meldden in 2021 niet alleen veel meer emotionele problemen dan vier jaar eerder, maar ook meer gedragsproblemen, hyperactiviteit en aandachtsproblemen.

Schoolstress

Ook het percentage leerlingen dat stress door schoolwerk voelt, is flink gegroeid. "In de afgelopen twintig jaar is dit percentage zelfs verdriedubbeld", delen de onderzoekers. In 2001 meldden 16 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs veel druk te ervaren door schoolwerk, in 2021 is dit opgelopen tot 45 procent.

Lees ook Shocking: aantal jonge vrouwen aan antidepressiva met 20 procent gestegen sinds covid

Maatschappelijke druk

De waarschijnlijke relatie van de coronacrisis met de problemen betekent niet dat die problemen weer automatisch verminderen doordat corona minder druk op de samenleving legt, vrezen de onderzoekers. En ook een daling in het percentage leerlingen dat onder schoolwerk gebukt gaat, is 'niet per se' te verwachten. De corona crisis zou de bestaande maatschappelijke druk om goed te presteren op school nóg erger hebben gemaakt.

Ook onder jongens ging de mentale gezondheid er op achteruit, maar dat staat volgens de onderzoekers niet in verhouding met de meisjes. Verder bleek onder meer dat roken en drinken, na een lange periode waarin het roken en alcoholgebruik onder jongeren afnam, de laatste jaren niet verder is verminderd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NOS |Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden