Grondwettelijk Hof Italië: het is discriminatie als kind automatisch achternaam van de vader krijgt Beeld Getty Images/Maskot
Grondwettelijk Hof Italië: het is discriminatie als kind automatisch achternaam van de vader krijgtBeeld Getty Images/Maskot

Grondwettelijk Hof Italië: het is discriminatie als kind automatisch achternaam van de vader krijgt

Het Grondwettelijk Hof in Italië noemt het discriminatie dat een kind automatisch de achternaam van de vader krijgt. Italiaanse rechters oordelen over de regel en vinden het discriminatoir en schadelijk voor de identiteit. Vanaf nu krijgt een baby in Italië standaard de naam van beide ouders. De ouders mogen zelf bepalen in welke volgorde of ze kiezen alsnog voor één van de namen.

In strijd met de Grondwet

Vorig jaar werd een zaak aangespannen door een koppel uit Potenza. Samen hebben ze drie kinderen, twee daarvan werden geboren voordat het stel trouwde. De moeder erkende de twee kinderen als eerste, daarom dragen zij haar achternaam. Nadat het koppel trouwde, kreeg hun derde kind automatisch de naam van de vader volgens de wet.

Eerder werd hun klacht ontoelaatbaar verklaard door een lagere rechtbank. Echter belandde de zaak na een hoger beroep bij het Grondwettelijk Hof in Rome. In een persbericht lieten de rechters weten dat het oude regels betreft die in strijd zijn met verschillende Grondwetartikelen. Ook is het volgens hen in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Achternaam van kind

Vijftien rechters hebben in het kader van gelijkheid en het belang van het kind geoordeeld dat beide ouders het eens moeten zijn met de achternaam van hun kind. Volgens de uitspraak is dat ‘een fundamenteel element van de persoonlijke identiteit’.

In principe is de nieuwe bepaling van het Grondwettelijk Hof meteen geldig. Totdat er een nieuwe wet is, waarvoor de bal bij het Italiaanse parlement ligt, zal nog altijd een gang naar de rechtbank nodig zijn om daadwerkelijk een dubbele achternaam af te dwingen.

Lees ook Waarom raken getrouwde vrouwen hun eigen achternaam vaak kwijt?

Juridische reis

De advocaat die het koppel vertegenwoordigt, zei tegen Italiaans persbureau Ansa: “Het stel dat deze ingewikkelde en vermoeiende juridische reis heeft ondernomen, is geëmotioneerd. Ze zijn zich ervan bewust dat ze geschiedenis hebben geschreven. Ze hebben er altijd in geloofd.”

Minister van familie en gelijke kansen Elena Bonetti noemde de uitspraak historisch in Italiaanse media. “Hij bevestigt eindelijk dat er in lijn met de Grondwet ook in het familierecht geen voorrang kan zijn voor de man of de vrouw.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: de Volkskrant | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images/Maskot

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden