Goed nieuws voor koffieliefhebbers: koffiedrinkers hebben mogelijk minder risico op vroegtijdig overlijden Beeld Unsplash
Goed nieuws voor koffieliefhebbers: koffiedrinkers hebben mogelijk minder risico op vroegtijdig overlijdenBeeld Unsplash

Goed nieuws voor koffieliefhebbers: koffiedrinkers hebben mogelijk minder risico op vroegtijdig overlijden

Sommige mensen kunnen gewoon niet functioneren zonder koffie. Koffieliefhebbers hebben vaak die cafeïne-boost nodig om de dag door te komen. Volgens onderzoek schijnt er nog een voordeel te zijn van het drinken van meerdere bakkies pleur per dag.

Uit een studie, gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine blijkt dat koffiedrinkers minder risico lopen op vroegtijdig overlijden. Meer koffie drinken klinkt dus zo gek nog niet of wel?

Koffieliefhebbers

Uit het onderzoek bleek dat mensen die wel elke dag koffie dronken een lager risico op vroegtijdig overlijden hadden dan mensen die géén koffie drinken. De koffieliefhebbers die tussen de 2,5 en 4,5 kopjes koffie per dag dronken hadden maar liefst 29 procent minder kans op vroegtijdig overlijden.

Wel is er een kleine kanttekening: deelnemers hoefden maar één keer te vertellen over hun koffiegewoontes en verder was er alleen zelfrapportage. Dit houdt in dat de resultaten niet helemaal betrouwbaar en definitief zijn. Dus komt het verminderde risico op vroegtijdig overlijden nou door de koffie of toch iets anders?

Lees ook Buiten roken is niet onschuldig: derdehandsrook is ook schadelijk voor kinderen

Een andere reden

Naveed Sattar, professor metabole geneeskunde aan de Universiteit van Glasgow, denkt dat er een andere reden is voor de resultaten. Hij meent dat het verlaagde risico voornamelijk komt omdat koffieliefhebbers vaak welvarender zijn én gezonder zouden leven dan mensen die geen koffie drinken. Ook benadrukt Sattar dat er geen verband lijkt te zijn tussen koffie en belangrijke gezondheidsvoordelen.

Wel gaf de adjunct-hoofdredacteur van Annals of Internal Medicine aan dat het erop lijkt dat het drinken van een kopje koffie (of meer) waarschijnlijk niet schadelijk is voor veel mensen. "Dus drink het gerust – al zou het verstandig zijn om te veel karamel-macchiato’s te vermijden tot er meer bewijs is", schreef ze erbij.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Unsplash

Merel DuitUnsplash

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden