Goed nieuws: support voor abortus in Verenigde Staten stijgt Beeld Unsplash
Goed nieuws: support voor abortus in Verenigde Staten stijgtBeeld Unsplash

Goed nieuws: support voor abortus in Verenigde Staten stijgt

Van een verbod na zes weken tot een volledige abortus-ban: er zijn steeds meer restricties voor abortus sinds het Amerikaanse Gerechtshof in juni een einde maakte aan het landelijk recht op abortus. Maar het support voor abortus in de Verenigde Staten stijgt juist.

Zestig procent van de Amerikaanse stemmers vindt namelijk dat abortus in bijna alle situaties mogelijk moet zijn, blijkt uit een poll van Wall Street Journal. Afgelopen maart lag dat wat lager: vijfenvijftig procent.

Negenentwintig procent is iets strenger: abortus moet illegaal zijn, met uitzondering van onder andere incest, verkrachting of medische redenen. Dat is één procent minder dan tijdens de voorgaande stemming. Slechts zes procent, eerder nog elf procent, zegt dat abortus daadwerkelijk verboden moet blijven.

Roe versus Wade

Het federale recht op abortus werd op 24 juni nietig verklaard. Deze wet maakte abortus mogelijk en staat bekend als Roe versus Wade: een rechtzaak uit 1973. Deze wet zorgde ervoor dat er in elke staat tenminste één kliniek moest zijn, waar vrouwen hun zwangerschap konden afbreken.

Lees ook Steeds meer mannen laten zich steriliseren in VS-staten waar abortus verboden is

Verschillende wetten

Doordat het federale recht op abortus is afgeschaft, heb je nu in de Verenigde Staten verschillende wetten omtrent abortus. Als je in de Verenigde Staten ongewenst zwanger bent, kan je in twaalf staten niet terecht voor een abortus. Daar geldt een abortusverbod. In een aantal staten kan je, als je er op tijd bij bent, nog wel terecht: in Ohio kan je binnen zes weken je zwangerschap nog afbreken. Maar veel vrouwen weten binnen zes weken niet dat ze zwanger zijn.

Andere Amerikaanse staten hanteren wetten waarbij je tot vijftien of achttien weken, of zelfs vierentwintig weken, een abortus kan laten plegen, net zoals in Nederland.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Independent, Wall Street Journal | Beeld: Unsplash

Lisa CostersUnsplash

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden