Gezondheidsraad: zwangeren kunnen een griepprik krijgen ter bescherming baby Beeld Getty Images
Gezondheidsraad: zwangeren kunnen een griepprik krijgen ter bescherming babyBeeld Getty Images

Gezondheidsraad: zwangeren kunnen een griepprik krijgen ter bescherming baby

De Gezondheidsraad kwam vanochtend met een nieuw advies en dat advies is aangenomen: in oktober kunnen alle zwangeren zich bij de huisarts melden voor een griepprik. Niet per se voor zichzelf, maar om de ongeboren baby's te beschermen.

Zwangeren een griepprik

En dat willen we natuurlijk allemaal: ons ongeboren kleintje alvast beschermen tegen griep. Als de zwangere een griepprik krijgt, zijn de baby's tussen de 0 en 6 maanden beter beschermd tegen ernstige gevolgen van de griep. Volgens De Gezondheidsraad is een ander voordeel dat de zwangeren zelf ook baat hebben bij de griepprik.

Waarom via de zwangere baby vaccineren?

Baby's onder de zes maanden hebben nog niet een sterk ontwikkeld afweersysteem. Waar wij wel een stootje kunnen hebben, lopen pasgeborenen al snel het risico op ademhalingsproblemen en ziekenhuisopname bij 'een griepje'. Boven de zes maanden ziet de Gezondheidsraad geen noodzaak om vaccinatie aan te bieden, omdat daar minder zieke kindertjes zijn.

Wie krijgt griepprik nu?

Eerder werd de griepprik alleen aangeboden aan ouderen, mensen met een zwakke gezondheid en zorgmedewerkers. Dit zijn risicogroepen, waarbij de griep - die normaliter helemaal niet zo ernstig is - ernstige, of zelfs fatale, gevolgen kan hebben. Niet alleen zwangeren kunnen zich nu laten inenten, ook voor mensen met morbide obesitas (een bmi van 40+) en mensen met dementie kunnen zich melden bij de huisarts.

Zijn er genoeg griepprikken?

Het RIVM schat in dat er 200.000 tot 250.000 mensen bijkomen voor de griepprik dit jaar. Er zijn 4.8 miljoen vaccinaties ingekocht voor aankomend griepseizoen, dus 75% van de nieuwe doelgroepen kan een prik krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS | Beeld: Getty

Selien KosterGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden