Gevochten en gestreden tot het einde: Peter R. de Vries (64) overleden na meedogenloze moordaanslag Beeld ANP
Gevochten en gestreden tot het einde: Peter R. de Vries (64) overleden na meedogenloze moordaanslagBeeld ANP

Gevochten en gestreden tot het einde: Peter R. de Vries (64) overleden na meedogenloze moordaanslag

De familie van misdaadverslaggever Peter R. de Vries leefde ruim een week tussen hoop en vrees na de verschrikkelijke aanslag op zijn leven. Peter werd op 6 juli in de Lange Leidsedwarsstraat door zijn hoofd geschoten, toen hij op weg was naar een parkeergarage na afloop van een uitzending van 'RTL Boulevard'. In het ziekenhuis vocht hij voor zijn leven, maar de strijd bleek niet te winnen. Donderdag maakten zijn geliefden bekend dat Peter is overleden na de meedogenloze moordaanslag.

'Ontroostbaar'

"Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: "On bended knee is no way to be free". We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar", staat in een verklaring van zijn partner en familie.

Een icoon is niet meer

De bekendste misdaadverslaggever van ons land is 64 jaar geworden. Hij gold decennialang als een onverschrokken icoon van de Nederlandse misdaadjournalistiek en zorgde voor doorbraken in diverse (cold) cases. Na afloop van de aanslag ontstond op de plek des onheils al een indrukwekkende bloemenzee voor Peter.

Twee verdachten

De politie arresteerde in de loop van dinsdagavond 6 juli drie verdachten, van wie er één al snel weer werd vrijgelaten. Twee van hen werden aangehouden op de A4 bij Leidschendam. Zij worden verdacht van directe betrokkenheid. Het gaat om een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en een 21-jarige man uit Rotterdam. De laatste is vermoedelijk de schutter geweest, de Pool zou de vluchtauto hebben bestuurd. De politie deed huiszoekingen in Maurik, Tiel en Rotterdam en nam gegevensdragers en munitie in beslag.

Marengo-proces

Over de achtergrond van de moord is nog niets bekend. Advocaat Inez Weski beklaagde zich erover dat er in de media al te gemakkelijk in de richting van Ridouan Taghi wordt gewezen, die zij verdedigt in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Taghi is daarin hoofdverdachte. Hij zou de opdrachtgever zijn van een reeks liquidaties, tegen het decor van de internationale cocaïnehandel.

Kroongetuige Nabil B.

In Marengo is Nabil B. kroongetuige. De Vries fungeerde sinds vorig jaar als adviseur en woordvoerder van B. Hij trok in die rol op met de twee huidige advocaten van de kroongetuige. In de wandelgangen wordt veelal gezegd dat het adviseurschap hem fataal is geworden. Hij had voor zover bekend geen beveiliging, omdat hij die niet wilde.

Derk Wiersum

Een week nadat het Openbaar Ministerie in maart 2018 openbaar had gemaakt dat het in de Marengo-zaak over een kroongetuige beschikt, werd de broer van Nabil B. in Amsterdam-Noord doodgeschoten. In september 2019 is Derk Wiersum, de oorspronkelijke advocaat van B., bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert vermoord. De moorden - zeker die op Wiersum - brachten een enorme schokgolf teweeg en zetten het proces Marengo onder hoogspanning. De zittingen gaan gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. De moord op Peter R. de Vries geeft Marengo definitief een ongekende, diabolische dynamiek.

Lees ook Kinderen Peter R. de Vries over toestand: 'Er is nog veel onzeker'

Beveiliging

De misdaadjournalistiek was de afgelopen jaren al eerder doelwit van het criminele milieu, op niet eerder vertoonde wijze. Er vonden aanslagen plaats op De Telegraaf en Panorama, en misdaadblogger Martin Kok werd doodgeschoten. Telegraafverslaggever John van den Heuvel heeft al jaren zware beveiliging, Peter zou dat geweigerd hebben. "Liever staande sterven, dan op je knieën leven", was zijn motto en liet hij zelfs op zijn been tatoeëren.

Rust zacht, Peter. Dat het recht mag zegevieren. <3

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Justine WoutersonANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden