Vrouw winkelen Beeld Getty Images
Vrouw winkelenBeeld Getty Images

Gevalletje greenwashing of goed bezig? Zeeman is transparant over goedkope kleding

Duurzaamheid is een hot topic. We zijn continu op zoek naar manieren om milieuvriendelijker te leven: minder vlees eten, minder plastic gebruiken, en korter douchen. Ook binnen de kledingindustrie wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Zeeman heeft zelfs een nieuwe campagne bedacht. Zullen de andere grote merken volgen?

Experts zijn sceptisch over de transparantie van de Zeeman. Wij leggen je uit hoe het zit.

Fast fashion

Misschien ben je al een echte duurzaamheidexpert of zoek je nog steeds naar verschillende manieren om milieubewuster aan de slag te gaan. Hoe dan ook: het kan geen kwaad om wat kleine aanpassingen te maken en op onze ecologische voetafdruk te letten - en deze hopelijk te verminderen.

Dat kan ook door bewuster te shoppen! We weten inmiddels dat fast fashion slecht is voor het milieu. De mode-industrie wordt al vaker bestempeld tot een van de grootste milieuvervuilers en merken zoals SHEIN en H&M worden flink bekritiseerd vanwege hun hoge productiecijfers.

De campagne van de Zeeman

Dat pakken wij anders aan, dacht kledingmerk Zeeman. Misschien heb je de Instagram-posts van het merk al voorbij zien komen of heb je de website in de gaten gehouden. Zo niet: let us explain.

Zeeman wil zo eerlijk en transparant mogelijk zijn over hun productieproces. Dat doen ze door eerlijk antwoord te geven op verschillende vragen op de website, waaronder: ‘Hoe kan een t-shirt zo goedkoop zijn?’ en ‘Dragen jullie niet heel hard bij aan de overconsumptie?’

De tekst gaat verder onder de Instagram-post.

Experts blijven kritisch

Hoewel de transparantie van Zeeman wordt gewaardeerd, blijven de milieuexperts kritisch. “We weten van Zeeman dat ze wel goede stappen zetten. Maar die zijn nog onvoldoende om te kunnen claimen dat ze echt goed bezig zijn”, zegt Niki de Schryver, oprichter van duurzaamheidsplatform COSH! in een interview met HLN.

“Ze werken ook aan het reduceren van kinderarbeid, en inderdaad, kinderarbeid verminderde al in de assemblagefabrieken. Maar we weten dat dat niet verdwijnt: het raakt alleen dieper verscholen in de keten. Zo communiceert Zeeman niet over hun garenfabrikanten: daar zijn net hele fijne handjes voor nodig.”

Andere merken

Toch benoemt Niki dat Zeeman goede stappen neemt. But what about the others? Gaan we deze strategie vaker terugzien? Jeansmerk Levi's claimt dat ze al langer proberen om duurzaamheid op de kaart te zetten en ook Adidas maakt producten van gerecyclede materialen.

H&M kwam flink onder vuur te liggen vanwege ‘greenwashing’ (Hierbij doet een bedrijf of merk zich duurzamer voor dan dat ze daadwerkelijk zijn en worden consumenten om de tuin geleid).

Misschien gooien ze het binnenkort, net als de Zeeman, over een andere boeg. Wij zijn benieuwd...

Bron: HLN

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden