mallorca-zaak Beeld Getty Images
mallorca-zaakBeeld Getty Images

Gemengde gevoelens over uitspraak Mallorca-zaak: ‘We krijgen onze geliefde niet terug’

De uitspraak van de Mallorca-zaak vond vrijdagochtend plaats in de rechtbank van Lelystad. Meerdere verdachten stonden terecht voor de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman in de zomer van 2021 op het Spaanse eiland Mallorca. Sanil B. werd schuldig bevonden aan de dood van Carlo en kreeg de hoogste straf: zeven jaar.

De straf is lager dan de eis van de officier van justitie. Dat was namelijk tien jaar.

Geen verantwoordelijkheid genomen

De rechtbank hield rekening met het feit dat Sanil B. nooit eerder de fout in gegaan is en dat de jongen nog een heel leven voor zich heeft. Toch wees de voorzitter de twintigjarige hoofdverdachte er ook op dat hij nooit zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. “U heeft ook pas een andere mishandeling toegegeven toen daar beelden van waren opgedoken.” In eerste instantie ontkende Sanil namelijk dat hij ook een vriend van Carlo, Javier, mishandeld had.

Betrokken bij ander geweld

Hein B. en Mees T., de andere twee verdachten, konden niet schuldig worden bevonden aan de doodslag van Carlo. Het is zeker dat iemand hoofdverdachte Sanil geholpen heeft, echter is niet aan te tonen wie dat geweest is. Er hing een straf van acht jaar boven de hoofden van Hein en Mees. Van de rechtbank kregen zij 30 maanden omdat ze betrokken waren bij ander geweld.

Zinloos en extreem uitgaansgeweld

De voorzitter sprak vrijdagochtend over ‘zinloos en extreem uitgaansgeweld waarvoor geen reden was’. “Uit niets is gebleken dat Carlo iets had misdaan. Hij stond op de verkeerde plaats”, zei hij. Het is niet vast te stellen hoe de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen precies mishandeld is. “Omdat er geen beelden van zijn en verdachten en getuigen niet veel willen of kunnen zeggen.” Feit is dat hij bewusteloos achtergelaten is op straat in de badplaats El Arenal. Vier dagen later overleed hij in een lokaal ziekenhuis op Mallorca, als gevolg van hersenletsel.

Gemengde gevoelens

Edwin Bosch, advocaat van Carlo’s nabestaanden, laat vrijdag weten dat de familie van Carlo ‘gemengde gevoelens’ heeft bij de uitspraak. “Aan de ene kant doet de uitspraak recht. Er is duidelijk vastgesteld wat het aandeel was van onder anderen Sanil in het hele gebeuren. Tegelijkertijd is het heel onbevredigend dat de rechtbank vaststelt dat er naast Sanil ten minste nog een andere dader geweest moet zijn en dat we niet weten wie die dader is.”

Niet genoeg

Bosch legt uit dat het niet onverwacht komt voor de nabestaanden. “De hele zaak hebben we al gezien dat de verdachten hun mond houden. En het voelt voor hen toch een beetje alsof ze daar nu voor beloond worden.” En wat vinden ze van de hoogte van de straf? “Zeven jaar. Zeven jaar is niet genoeg. Tien jaar is niet genoeg. We krijgen onze geliefde niet terug”, zei de advocaat daarover namens de familie Heuvelman.

Bron De Telegraaf

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden