Sportende vrouw Beeld Getty Images
Sportende vrouwBeeld Getty Images

Geen gegluur: komt er een meldpunt bij sportscholen vanwege ongewenst gedrag?

Er wordt volop gesport in ons land. We squatten er allemaal op los! Al brengt dat soms wat narigheid met zich mee. Ongewenst gedrag in de sportschool komt namelijk vaker voor dan je denkt. De brancheorganisatie voor sportscholen denkt na over een meldpunt voor ongewenst gedrag.

Voornamelijk vrouwen hebben te maken met ongewenst gedrag. Denk aan: langdurig staren, ongewenste opmerkingen of achtervolgd worden.

Ongewenst gedrag in sportscholen

De brancheorganisatie voor sportscholen, NL Actief, onderzoekt of het mogelijk is en of er behoefte is om een meldpunt te openen voor onder meer ongewenst gedrag. Dat bevestigt Ronald Wouters, directeur van NL Actief, na berichtgeving door de NOS.

Ronald laat weten dat zo’n meldpunt niet alleen nuttig zou kunnen zijn voor mensen die in sportscholen te maken hebben met ongewenst gedrag, maar ook voor personen die zich afvragen of een bezoek aan een sportschool wel bij ze past, bijvoorbeeld omdat ze niet zo sportief zijn. “Die mensen zouden we goede informatie kunnen geven via een meldpunt.”

Voor het verkennend onderzoek naar de mogelijke opening van een meldpunt hoopt NL Actief profijt te kunnen hebben van de expertise van sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Wij hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

De opmars van de ladies only sportschool

Wat zit er achter deze ontwikkeling?

Onderzoek NOS

Uit een online vragenlijst van de NOS is naar voren gekomen dat veel jongeren ongemak in de sportschool ervaren. Van de negenhonderd jongeren die aangeven naar de sportschool te gaan, zegt ruim de helft zich daar weleens ongemakkelijk te voelen. Zo’n driehonderd jongeren vertellen dat ze helemaal niet naar de sportschool gaan vanwege dat ongemak, blijkt uit het onderzoek.

Bron: ANP, NOS Stories

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden