Censored boobs Beeld Getty Images
Censored boobsBeeld Getty Images

#freethenipple: binnenkort meer blote borsten op Instagram?

Al jaren storen vrouwen zich aan het feit dat mannen wél met een ontbloot lichaam op Instagram en Facebook mogen poseren, maar borsten van vrouwen direct verworden verwijderd. De regels die nu gelden zijn niet inclusief en dat moet anders vindt Oversight Board.

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft jarenlang blote borsten van vrouwen streng verboden op de twee platforms.

Meta

Een deel van deze platformgebruikers vindt die beelden aanstootgevend. Ook foto's waarop moeders te zien waren met hun baby aan de borst, werden niet getolereerd en automatisch verwijderd.

Al jarenlang maken vrouwen zich hard voor het goedkeuren van vrouwentepels op Facebook en Instagram. Dit doen ze met de hashtag #freethenipple. Helaas heeft het tot nu toe nog niet voor verandering gezorgd.

Instagram handelt streng

Instagram maakt korte metten als het aankomt op vrouwentepels. Zo werd Rihanna's account een aantal jaren geleden bijna verwijderd omdat ze te vaak foto's plaatste met haar tepels erop. En een jaar geleden werden ook foto's van Madonna weggehaald van haar account, omdat een deel van haar tepel te zien was. “Het is werkelijk niet te geloven dat we nog steeds in een cultuur leven waar een vrouwelijke tepel niet getoond mag worden omdat dat volgens de betreffende instanties ‘seksuele gevoelens’ zou oproepen. Een tepel die ook een baby voedt!” zei zangeres, Rihanna woest.

De regels zijn zelfs zó scheef dat bijvoorbeeld naaktfoto's van vrouwen wél worden toegestaan als de borsten zijn vervangen door mannelijke tepels erop te plakken. Ook al zijn de tepels volledig te zien, dan wordt het goedgekeurd.

Een jaar na het The Voice-schandaal

hoe gaat het nu met de vrouwen die zich uitspraken?

Heftige discussie

Oversight Board werd opgericht om Facebook te helpen een aantal van de moeilijkste vragen over vrijheid van meningsuiting online te beantwoorden: wat moet worden verwijderd, wat moet blijven staan en waarom?

Er ontstond een heftige discussie door een foto van een transgender en non-binair stel waar hun borsten deels bedekt waren op Instagram. In 2021 en 2022 plaatsten ze de foto's om geld in te zamelen voor een borstoperatie. Het algoritme zag het aan voor pornografisch beeld en verwijderde het. Onterecht, vindt Oversight Board nu, dat adviseert de foto’s weer online te plaatsen.

Ze vinden dat de regels duidelijker moeten worden. Ze zijn niet inclusief en verwarrend. De adviezen van de raad zijn niet bindend, maar Meta moet binnen zestig dagen wel met een officieel en goed onderbouwd antwoord komen. De kans is groot dat we binnenkort wel meer vrouwentepels zullen zien op Instagram, als het aan de medewerkers van Oversight Board ligt.

Bron: Parool

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden