Seksueel geweld  Beeld Getty Images
Seksueel geweldBeeld Getty Images

Forse stijging meldingen seksueel geweld: zóveel mensen hielp het Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft vorig jaar hulp of advies gegeven aan meer dan 15.000 slachtoffers van seksueel geweld. Dat is een stijging van 54 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, meldt het centrum in het jaarverslag. Insane.

Mensen werden zowel in één van de centra als telefonisch of per chat geholpen.

Forse stijging meldingen seksueel geweld

Het aantal mensen dat zich meldt bij het CSG neemt al langer toe, maar het centrum spreekt van een ‘forse stijging’ in 2022. Dat komt met name door de onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice of Holland begin vorig jaar.

Iva Bicanic, bestuurder van het CSG, legde eerder al uit dat het nieuws over wat er achter de schermen gebeurde bij de show voor meer bewustwording over het onderwerp seksueel wangedrag heeft gezorgd. Ze zegt nu dat de ‘aandacht en gevoeligheid’ voor het thema ook na het nieuws gebleven zijn. “We zien dit onder andere terug in onze jaarcijfers.” Vorige week meldde ook Slachtofferhulp al in 2022 meer slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld te hebben geholpen dan in 2021.

Centrum Seksueel Geweld

Het Centrum Seksueel Geweld heeft zestien vestigingen verspreid over het land, waar mensen psychische, medische en forensische hulp kunnen krijgen. Artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners staan mensen bij die (online) seksueel geweld hebben meegemaakt.

Bron: ANP

Halima TamimiGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden