Portrait of an Indian woman fighting cancer with her physician. The doctor is a mixed-race female. The two women are seated next to each other indoors. They are embracing and laughing. Beeld Getty Images
Portrait of an Indian woman fighting cancer with her physician. The doctor is a mixed-race female. The two women are seated next to each other indoors. They are embracing and laughing.Beeld Getty Images

Fijne ontwikkeling: bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt toegankelijker

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt toegankelijker. Er komen namelijk thuistesten. Dat voorstel van D66 wordt gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer. Wieke Paulusma, initiatiefnemer van dit voorstel, hoopt dat hierdoor meer vrouwen controleren of zij risico lopen op baarmoederhalskanker.

Drempel verlagen

Jaarlijks zal het voorstel 3 miljoen euro kosten. De deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker loopt terug sinds 2018. De thuistest verlaagt hopelijk de drempel voor jonge vrouwen. Met de zelfafnametest kan hpv en ook eventuele afwijkingen bij cellen worden opgespoord. Zo’n thuistest was al beschikbaar op aanvraag, maar D66 wil dat alle vrouwen die vanaf 2023 voor het eerst uitgenodigd worden standaard een test thuis krijgen. “We kunnen en moeten baarmoederhalskanker veel meer voor zijn dan we nu doen. Dat bespaart niet alleen heel veel ziekteleed, maar ook veel verdriet”, zegt Paulusma.

Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten

KWF Kankerbestrijding is blij met dit besluit. “De verwachting is dat deelname aan het bevolkingsonderzoek laagdrempeliger wordt door het meesturen van de zelfafnametest. Dat er meer gehoor wordt gegeven aan de oproep. Dit vinden wij heel belangrijk, want over het algemeen geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter de vooruitzichten”, aldus een woordvoerder van KWF.

Nieuwe test

Ook wereldwijd zijn er fijne ontwikkelingen omtrent baarmoederhalskankeronderzoek. Onderzoekers van University College London en Universität Innsbruck ontwikkelden namelijk een nieuwe test, waarmee baarmoederhalskanker in een vroeg stadium vastgesteld kan worden. Deze test kan heel specifiek vaststellen wanneer er afwijkende cellen ontstaan in het lichaam van een vrouw. Die cellen zouden later kunnen uitgroeien tot een vorm van baarmoederhalskanker.

Daarnaast kan de test signalen van andere soorten kanker die vaak voorkomen bij vrouwen herkennen. Denk aan borstkanker, eierstokkanker of kanker in de baarmoeder zelf. "Deze nieuwe methode is specifieker en voorkomt dat een patiënt onnodig veel behandeld wordt. Dat is goed nieuws voor het voorkomen van baarmoederhalskanker en geweldig nieuws voor iedereen die gescreend moet worden,” zei een van de onderzoekers aan The Guardian.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA.nl, Margriet | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden