Extreme hittegolven onderweg naar Nederland? 'We moeten ons aanpassen' Beeld Getty Images
Extreme hittegolven onderweg naar Nederland? 'We moeten ons aanpassen'Beeld Getty Images

Extreme hittegolven onderweg naar Nederland? 'We moeten ons aanpassen'

Je zou het misschien niet zeggen, maar het is zeer waarschijnlijk dat er hittegolven onderweg zijn naar ons koude kikkerlandje. Landen als India en Pakistan kampten al met extreem hete tempteraturen (49,2 graden). Ook in Spanje lopen de temperaturen al tot boven de 40 graden. Het is erg aannemelijk dat het ook in Nederland erg warm gaat worden.

Niet de eerste keer

"Hittegolven nemen wereldwijd sterk toe. Ook als we de doelstelling van het Parijs-akkoord halen." Dat vertelt hoogleraar Dim Coumou Klimaatextremen en maatschappelijke risico’s, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam aan het AD.

We hebben in Nederland al vaker te maken gehad met hittegolven. "Zoals in 2003, toen vooral Parijs hard werd getroffen. Ook Nederland stelde toen hitteplannen op voor hulp aan kwetsbare mensen." Volgens de wetenschapper krijgen we ook dit jaar weer te maken met extreme temperaturen. "We zullen ons moeten aanpassen."

Lees ook Hoeveel extra water moet je drinken tijdens een hittegolf?

50 graden

Of we in Nederland ook temperaturen tot boven de 40, of zelfs 45 graden kunnen verwachten? "Ik verwacht niet dat we de komende jaren langdurige hittegolven van ver boven de 40 graden krijgen." Daarbij volgt echter een 'maar'. "Ik had ook niet verwacht dat Canada zou worden getroffen door temperaturen van 50 graden." Zeg nooit nooit dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Gettyimages

Mirte TimmersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden