transgender vlag trans vlag Beeld Getty Images
transgender vlag trans vlagBeeld Getty Images

Experts pleiten voor minder wachttijden en meer hulp in de transgenderzorg: ‘Vergroot kennis over genderdiversiteit’

Er is veel vraag naar transgenderzorg en door de explosie in het aantal aanmeldingen zijn er enorme wachtlijsten. Experts pleiten daarom voor meer én betere transgenderzorg op verschillende plekken. Hoe kan dit worden aangepakt?

Onder andere Steven Pont, Flairs psycholoog, ging in hierover in gesprek met EenVandaag.

Groei transgenderzorg

Uit onderzoek blijkt dat de vraag naar transgenderzorg enorm is toegenomen. In oktober 2019 waren er grofweg 2820 aanmeldingen en in juli 2022 waren er 8630 aanmeldingen. Ook het aantal behandelplekken nam sterk toe. Echter belanden veel trans personen op een wachtlijst en kan het soms bijna twee jaar duren voordat iemand eindelijk wordt behandeld. Momenteel wachten er zo’n 6900 mensen op een intake, waarvan een derde jonger dan 18 jaar is.

Transgenderwet wordt vandaag besproken

Wat gaat er mogelijk veranderen?

Aanbevelingen van onderzoekers

Onderzoekers van het Radboudumc kwamen aan de hand van het onderzoek met vijf aanbevelingen voor de zorgsector. Namelijk:

  • Stimuleer kennis over en integratie van trans personen in de maatschappij; wanneer de integratie toeneemt, zal het aantal personen met minderheidsstress (extra stress of spanning waar je mee te maken krijgt als minderheid. Denk hierbij aan discriminatie en uitsluiting, red.) afnemen;
  • Bied de juiste zorg aan op de juiste plek; wanneer de brede zorg inclusiever wordt voor trans personen, zal de specialistische zorg-trechter minder snel verstopt raken;
  • Zorg voor inclusieve reguliere zorg; wanneer de inclusie toeneemt, zal de zorg in brede zin als passender ervaren worden;
  • Vergroot kennis over genderdiversiteit in de zorg; wanneer de kennis toeneemt, zal de zorg in brede zin als passender ervaren worden;
  • Draag zorg voor transparante en up-to-date communicatie over de zorgstructuur; zo weten zorgvragers bij wie zij met welke vraag terecht kunnen en waar zij betrouwbare informatie kunnen vinden.

Psycholoog en leraar lichten toe

Er moet meer ondersteuning komen op scholen en bij huisartsen, omdat sommige vragen zich beter lenen voor de reguliere zorg. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat niet álle trans personen in transitie willen gaan en onderzoekers gaven aan dat trans personen momenteel alleen terecht kunnen bij genderpoli’s en specialisten voor zorgvragen en kwesties.

Ontwikkelingspsycholoog Steven zegt in het item van EenVandaag: “Bijvoorbeeld een homoseksuele jongen die een hele ‘vrouwelijke vorm’ heeft en zowel van zijn omgeving als van zijn ouders vaak te horen krijgt ‘je lijkt wel een meid’. Als hij dat al 12 of 13 jaar hoort, heeft dat invloed op zijn identiteitsvorming en kan hij denken: ‘misschien ben ik dat wel’. Een GZ-psycholoog kan daarmee prima uit de voeten en kan vragen stellen, zoals: ‘wat zijn de factoren, buiten je seksualiteit, waardoor je wellicht ook beïnvloed bent?’”

Monique van Dissel beaamt dit. Ze is docent Frans en Engels en organiseert regelmatig groepsbijeenkomsten voor queer-studenten. “Soms zie ik ook dat er andere problemen spelen, dat het thuis niet fijn is bijvoorbeeld. En dan lijkt die genderproblematiek eigenlijk niet zozeer de hoofdzaak en raakt dat op de achtergrond”, vertelt ze. “Het wisselt best wel. Het enige dat ik kan doen, is ze sterker maken en ondersteunen in het sterker worden.”

Trans personen verdienen juiste en adequate zorg. Het is belangrijk dat iedereen op verschillende plekken terecht kan voor vragen en kwesties rondom genderidentiteit en genderexpressie.

Benieuwd naar het hele item? Bekijk het hieronder. Het volledige rapport is hier te lezen.

Bron: NOS, EenVandaag, Radboudumc

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden