Ew! Giftige valse wolfspin in heel Nederland te vinden Beeld Getty Images
Ew! Giftige valse wolfspin in heel Nederland te vindenBeeld Getty Images

Ew! Giftige valse wolfspin in heel Nederland te vinden

Iedereen met een spinnenfobie: zoek dekking! De giftige valse wolfspin heeft in vier jaar tijd heel Nederland veroverd: het beestje is dit jaar al meer dan vijfhonderd keer gespot. Hoe gevaarlijk is deze spin nou echt?

Eerst kwam het beestje alleen voor in Zuid-Europa, maar in 2018 is de spin voor het eerst in Nederland gezien. In vier jaar tijd zijn de waarnemingen vertienvoudigd. "De wolfspin heeft zich hier definitief gevestigd", zegt spinnenspecialist Jinze Noordijk van het Kenniscentrum Insecten.

Agressieve spin

De wolfspin is anders dan andere 'Hollandse' spinnetjes, hij is namelijk niet schuw. "De meeste spinnen lopen van je weg als je er bijvoorbeeld met je hand naartoe gaat. De wolfspin daarentegen gaat in de aanval, is agressiever." Wij gaan even zitten huilen in een hoekje, na een grondige spinnencheck...

De beet van het beestje is giftig en voelt een beetje als een wespensteek, pijnlijk dus, maar niet dodelijk. Alleen als je allergisch bent voor de spin moet je je zorgen maken.

Gespot

Flevoland heeft geluk: dat is eigenlijk de enige plek waar de giftige wolfspin nog niet is gespot. De spin wordt vooral gezien rond Nijmegen, Arnhem, Utrecht en het zuiden van Limburg. Eigenlijk was het beestje alleen in het zuiden van Europa te vinden, maar Noordijk zegt dat het lekkere weer in Nederland niet helpt. De klimaatverandering zorgt ervoor dat het leefgebied van meerdere insecten veranderd.

Lees ook Oh no: kunnen spinnen ontsnappen uit de stofzuiger als je ze hebt opgezogen?

Nóg een krachtpatser

Een andere spin heeft zich ook een weg gebaand naar ons kikkerlandje: de jachtkrabspin. Ook wel: de huntsmanspider genoemd. Normaal gesproken te vinden in (sub-)tropische gebieden, maar inmiddels ook al gezien in Nederland. "De jachtkrabspin is ook veel sneller dan de meeste andere spinnen.” En met een spanwijdte van wel vijftien centimeter kan je hem ook niet over het hoofd zien. Brrrrr!

Ineens lijkt een huisspin van amper één centimeter zo erg nog niet.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Getty Images (sorry voor de foto!)

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden