Monkeypox new disease dangerous over the world. Selective focus. Added grain Beeld Getty Images/iStockphoto
Monkeypox new disease dangerous over the world. Selective focus. Added grainBeeld Getty Images/iStockphoto

Ernstige zorgen om apenpokkenvirus: wordt dit de nieuwe pandemie?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) en virologen vinden dat het tijd wordt om actie te ondernemen tegen het apenpokkenvirus. De besmettingen met het virus zijn in Europa in twee weken drie keer zoveel geworden.

Erg bezorgd

De WGO is ‘erg bezorgd’. De organisatie overweegt om de uitbraak op te schakelen naar het hoogste alarmniveau (‘Public Health Emergency of International Concern’). Viroloog Ab Osterhaus vertelt in AD dat het een pandemie kan worden. “Covid is een bosbrand, apenpokken een veenbrand. Daar moet je ook verschrikkelijk voorzichtig mee zijn, want die kan zich ondergronds verspreiden en ook voor grote problemen zorgen.”

Meer dan 4000 besmettingen

Inmiddels zijn er in Europa meer dan 4000 besmettingen vastgesteld. In Nederland gaat het om 300 gevallen. Tot nu toe is er vooral sprake van besmettingen bij mannen die seks hebben met mannen. Maar ook vrouwen en kinderen kunnen besmet raken met het apenpokkenvirus. In Nederland is er één kind besmet geraakt, in de basisschoolleeftijd.

Hoewel het virus momenteel vooral voorkomt bij mannen die seks hebben met mannen, is apenpokken geen soa. Door middel van huid-op-huidcontact raak je besmet.

Kwetsbare personen

De meeste besmette mensen worden niet erg ziek. De WGO is echter bang dat kwetsbare personen wél ernstige symptomen ondervinden, als het virus zich verder en verder verspreidt. In Afrika – waar het virus normaal gesproken alleen voorkomt – zijn ook gevallen bekend van ernstig zieke kinderen. Osterhaus: “We weten niet goed wat het virus in kinderen doet. Dat geldt ook voor mensen met een verzwakt immuunsysteem door bijvoorbeeld kanker.”

Lees ook Veel kritiek op evenement ‘De Amsterdamse Zomer’ van Nicolette van Dam, Bas Smit en John Ewbank

Uitbraak indammen

Het is nog niet te laat om een uitbraak in te dammen, volgens de virologen. Marion Koopmans in AD: “Testen bij klachten, isolatie en bron- en contactonderzoek zijn net als bij covid ontzettend belangrijk.” Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vraagt volwassenen die blaasjes op hun lichaam hebben zich te melden bij de huisarts. Vooral als die blaasjes begonnen zijn rond de anus, rond het geslachtsdeel of in het gezicht.

Mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon kunnen worden gevaccineerd. Koopmans zou graag zien dat de risicogroep preventief wordt gevaccineerd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden