Young woman changing heating Beeld Getty Images
Young woman changing heatingBeeld Getty Images

Energiekosten besparen: kabinet adviseert verwarming lager te zetten en geeft andere tips

Dat de energieprijzen flink stijgen, weten we inmiddels allemaal. Wat we nog graag willen weten, is hoe we de kosten toch zo laag mogelijk kunnen houden. Daar komt nu ook een advies over vanuit de overheid. Zij adviseren namelijk op de thermostaat vanaf nu op 19 graden te zetten.

19 graden

Misschien deed je dit altijd al, maar als jouw verwarming geregeld hoger staat dan die geadviseerde 19 graden, dan moet je zeker even verder lezen. Het kabinet adviseert dus om de thermostaat op 19 graden te zetten overdag, ’s nachts op 15 graden. Deze tip komt uit een nieuwe campagne van het kabinet, genaamd ‘Zet de knop om’. Andere tips uit deze campagne zijn korter douchen. Ook wordt er geadviseerd om in de zomer minder ruimtes te koelen.

De tips zijn niet alleen goed voor je portemonnee, ook voor het milieu is het beter. De Rijksoverheid neemt meteen het goede voorbeeld. In tweehonderd kantoren van de overheid is de gemiddelde temperatuur van 21 graden naar 19 verlaagd. Ook zullen de panden minder gekoeld worden in de zomer dan gebruikelijk.

Huizen isoleren

Naast de campagne ‘Zet de knop om’, met praktische tips, wordt ook een Nationaal Isolatieprogramma gestart. Tot 2030 moeten er zo’n 2,5 miljoen woningen worden geïsoleerd. Dit gaat om huur- én koopwoningen. Er wordt vooral gefocust op woningen die erg slecht geïsoleerd zijn, met de labels E, F en G. Er komt een subsidieregeling waar huiseigenaren gebruik van kunnen maken. Daarnaast komen er financieringen met aantrekkelijke voorwaarden voor mensen met een laag inkomen.

Lees ook Torenhoge gasprijzen: is het goedkoper om te koken in de magnetron?

Huishoudens met een laag inkomen

Het kabinet heeft gemeenten de garantie gegeven dat zij geld krijgen om mensen met lagere inkomens te helpen. Huishoudens die moeten rond komen van maximaal 120 procent van het sociaal minimumbedrag krijgen 800 euro om de energierekening te kunnen betalen. Gemeenten waren eerst huiverig om dit bedrag daadwerkelijk uit te keren, omdat ze bang waren dat ze het uit eigen zak moesten betalen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden