EK voetbal vrouwen 2022 is van start: zo groot is de genderloonkloof in het profvoetbal Beeld Getty Images
EK voetbal vrouwen 2022 is van start: zo groot is de genderloonkloof in het profvoetbalBeeld Getty Images

EK voetbal vrouwen 2022 is van start: zo groot is de genderloonkloof in het profvoetbal

Hup Oranje Leeuwinnen! Het UEFA EK voetbal voor vrouwen is officieel van start gegaan. Goed nieuws voor onze oranjevrouwen: sinds 1 juli krijgen ze evenveel geld uit commerciële activiteiten als de mannen. Een geweldige stap in de juiste richting natuurlijk. Maar betekent dit dat de genderloonkloof tussen de Nederlandse profvoetballers nu eindelijk gedicht is?

Helaas niet. Spaarplatform hoogstespaarrente.eu dook in de salarissen van de Oranje Leeuwinnen en vergeleek ze met de verdiensten van het Nederlands mannenelftal. De conclusie? Voetbalclubs wereldwijd moeten nog flink wat meters maken als het om gelijke lonen gaat.

Gelijke premies vrouwelijke en mannelijke spelers

Op 9 juli zullen veel Nederlanders aan de buis gekluisterd zitten of wellicht een tripje naar Engeland maken om de Oranje Leeuwinnen tegen Zweden te zien spelen. Voetbal voor vrouwen mag dan misschien niet evenveel kijkers trekken als het mannenvoetbal, steeds populairder wordt het zeker. Na het winnen van het Europees Kampioenschap in 2017 en een finaleplaats op het WK, zijn de ogen gericht op de Oranje Leeuwinnen.

Zo worden de ster voetbalsters Miedema en Martens wereldwijd herkend en trekken de vrouwenteams dit jaar volle stadions. Dat ziet ook de KNVB in, dus trokken zij sinds 1 juli 2022 de premies voor beide teams gelijk. Dit zorgde voor positieve geluiden vanuit voetballend Nederland en ook de media waren enthousiast. Ondanks dat we met gelijke premies een goede stap richting de goal zijn, zijn we er nog lang niet.

Lees ook Loonkloof tussen vrouwen en mannen nog steeds niet gedicht, maar de kloof wordt wél kleiner

Loonkloof Lieke Martens vs. Frenkie de Jong: € 15,5 miljoen

Lieke Martens wordt ook wel de Messi van het vrouwenvoetbal genoemd, maar qua salaris staan de twee profvoetballers ver - zeg maar voetbalvelden - uit elkaar. Daar waar Martens volgens sportkrant AS bij FC Barcelona zo’n € 200.000 per jaar verdiende, kreeg Messi maar liefst € 138 miljoen. Een flinke loonkloof, kun je stellen.

Maar er is goed nieuws voor de aanvalster. In juni maakte Martens bekend te gaan vertrekken bij FC Barcelona. Ze gaat Messi achterna en verruilt de Spaanse voetbalclub voor Paris Saint-Germain. Bij de transfer komt een mooie salarisverhoging kijken: ze kan rekenen op een jaarsalaris van een half miljoen. Ongeveer vergelijkbaar met wat een mannelijke topspeler bij AZ Alkmaar (Bruno Martins Indi € 452.400) of FC Utrecht (Mike van der Hoorn € 542.880) verdient. Een prima bedrag zou je denken, totdat je het vergelijkt met de bestbetaalde internationals van het Nederlands mannenelftal. FC Barcelona is toch van een ander kaliber dan AZ Alkmaar of FC Utrecht.

Neem Frenkie de Jong: volgens de Volkskrant verdient de jonge middenvelder bij FC Barcelona een jaarsalaris van € 16 miljoen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat er een gigantische loonkloof tussen de twee profvoetballers zit: De Jong verdient € 15,5 miljoen meer per jaar dan Martens. Daar waar Martens het hele jaar door op het veld moet staan voor € 500.000, verdient De Jong datzelfde salaris al bijna per wedstrijd in La Liga.

En daar blijft het niet bij, de loonkloof tussen De Jong en Martens kan binnenkort zelfs nog een stuk groter worden. Manchester United heeft hun pijlen op De Jong gericht en volgens de geruchten ligt er al een bod op tafel.

Prijzengeld: verschil van € 355 miljoen

Er zijn verschillende redenen waarom mannelijke profvoetballers meer verdienen dan vrouwelijke profvoetballers. Zo is mannenvoetbal nog steeds veel populairder dan vrouwenvoetbal. Veel kijkers maken onder andere de wedstrijden interessanter voor adverteerders en sponsoren. Door die samenwerkingen verdienen voetbalclubs, maar ook de UEFA en FIFA, meer aan wedstrijden en commerciële activiteiten en kunnen de salarissen en het prijzengeld omhoog.

Toch staat het prijzengeld van de dames vs. de heren niet in verhouding met het aantal kijkers. Ter vergelijking, iets meer dan drie keer zoveel fans keken naar het WK Mannenvoetbal in 2018 dan naar het WK voetbal voor vrouwen een jaar later. Toch strijkten de mannen bijna vijftien keer zoveel in prijzengeld op. Dit jaar is de prijzenpot voor het EK voetbal voor vrouwen vastgesteld op € 16 miljoen. Dit bedrag is dan wel verdubbeld ten opzichte van het EK in 2017, maar als we kijken naar het prijzengeld op het EK mannenvoetbal van vorig jaar, zien we een verschil van € 355 miljoen.

Gelukkig zijn de salarissen van de Leeuwinnen de afgelopen jaren net zoals hun populariteit gestegen, en hebben lang niet alle voetbalsters meer een bijbaantje nodig om rond te komen (alleen hier en daar een samenwerking). De salarissen zullen alleen maar verder stijgen naarmate het voetbal voor vrouwen meer kijkers trekt.

Dus zorg dat je op 9 juli klaar zit om onze Oranje Vrouwen aan te moedigen. Ze verdienen het!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Spaarplatform hoogstespaarrente.eu | Beeld: Getty Images

Evelien de VriesGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden