Eindelijk: vijf dagen bedenktijd voor abortus afgeschaft Beeld ANP
Eindelijk: vijf dagen bedenktijd voor abortus afgeschaftBeeld ANP

Eindelijk: vijf dagen bedenktijd voor abortus afgeschaft

Het heeft jaren geduurd, maar een vrouw die een abortus wil ondergaan bij een kliniek, hoeft niet meer verplicht vijf dagen te wachten om eventueel van gedachten te veranderen. De Eerste Kamer heeft namelijk ingestemd met het afschaffen van de vijf dagen bedenktijd bij een abortus.

Vijf dagen bedenktijd afgeschaft

Het is voor het eerst sinds de jaren '80 dat de Abortuswet wordt gewijzigd. Dinsdag heeft de Eerste Kamer ingestemd met het voorstel om de verplichte wettelijke bedenktijd bij abortus af te schaffen. Tijdens de stemming dinsdag was een ruime meerderheid van 59 Kamerleden vóór de wetswijziging. 16 Kamerleden waren tegen.

De Abortuswet ging van kracht in 1984 en in bijna veertig jaar is hierin nooit iets gewijzigd. Vrouwen moesten eerst, als ze zich meldden bij een abortuskliniek, vijf dagen wachten om na te denken over of ze de abortus wel echt willen. Nu de Abortuswet wordt gewijzigd, hoeven vrouwen geen vijf dagen meer te wachten en kan een abortus eerder plaatsvinden.

Indieners van de wetswijziging vonden de vijf dagen bedenktijd betuttelend voor vrouwen. Daarnaast vonden ze deze bedenktijd onnodig, omdat vrouwen vaak lang hebben nagedacht over de keuze voor een abortus als ze zich melden bij een kliniek.

Lees ook Hoe kan je iemand steunen die een abortus wil ondergaan of een abortus heeft gehad?

Abortuspil

In maart dit jaar werd er gestemd over een andere wetswijziging met betrekking tot abortus. De ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde vóór het mogelijk maken van het verkrijgen van een abortuspil via de huisarts. De Eerste Kamer moet hier nog over stemmen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NRC | Beeld: ANP

Merel DuitANP

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden