Een vrouw slaapt in haar leven 5 maanden minder door menstruatieklachten Beeld Getty Images
Een vrouw slaapt in haar leven 5 maanden minder door menstruatieklachtenBeeld Getty Images

Een vrouw slaapt in haar leven 5 maanden minder door menstruatieklachten

Het is 2022, maar menstruatie wordt nog altijd gezien als taboe. Praten erover doen we niet of amper. Terwijl het elke maand toch voor een groot deel je leven beheerst. Zo blijkt uit onderzoek dat vrouwen wereldwijd in hun leven 5 maanden (!) minder slapen, door menstruatiekrampen (51%) en angst voor doorlekken (33%).

Ook de meerderheid (56%) van de Nederlandse vrouwen geeft aan dat hun slaap negatief wordt beïnvloed door hun menstruatie. 21% zegt zich dan ook ‘uitgeput’ te voelen wanneer ze ongesteld zijn. Alleen al de angst en ongerustheid om door te lekken, kan een ingrijpend effect hebben op hoe goed en hoeveel vrouwen slapen. Bij een op de vijf Nederlandse vrouwen (22%) zorgt deze angst voor een slechte nachtrust. Een reële angst want wanneer je lichaam ‘s nachts in een ontspannen toestand verkeert, verliest het meer bloed.

Periodsomnia

De onrust en onzekerheid die komt kijken bij menstruatie zorgt voor lange nachten van slapeloosheid: #periodsomnia. Met een menstruatieslaapkloof tot gevolg: het verschil in nachtrust tussen zij die wel en zij die niet menstrueren. Van draaien en woelen, hopen dat hun maandverband op zijn plaats blijft en het nemen van een warm bad om 2 uur ‘s nachts. Te veel vrouwen denken dat ze hierin alleen zijn. Want praten over ongesteld zijn en alle ongemakken: dat doen we nog altijd niet. Niet klagen, maar dragen.

Lees ook Deze vier producten maken je menstruatieperiode een stuk dragelijker

Angst voor doorlekken

Als bescherming voor het doorlekken gebruikt de meerderheid van de vrouwen maandverband tijdens hun menstruatie. Toch voelt dit voor een derde van de vrouwen (34%) niet voldoende, zij dragen oud of meerdere lagen ondergoed als extra bescherming. Ook slaapt 30% in bepaalde houdingen om het risico op doorlekken van hun maandverband te verkleinen.

De angst voor doorlekken weerhoudt ook veel vrouwen ervan hun leven ten volle te leven. 53% vindt het niet prettig bij anderen te logeren of op vakantie te gaan tijdens hun menstruatie en een op de vijf zou liever een afspraakje mislopen dan dat iemand een vlek op hun pyjama of beddengoed ziet. Ook heeft bijna twee op de drie (64%) liever geen seks of andere intieme handelingen wanneer ze ongesteld zijn. 31% geeft aan te masturberen om menstruatieklachten te verminderen.

Om de ongemakken van vrouwen tijdens de menstruatie zoveel mogelijk te verhelpen, introduceert Libresse Goodnight maandverband met Max Cour-V™ adaptive technology. Speciaal ontworpen met het lichaam van vrouwen in gedachten, neemt het product de natuurlijke vorm van vrouwen aan. Libresse Goodnight Max Cour-V™ heeft drie krachtige absorptiezones aan de voorkant, in het midden én aan de achterkant van het maandverband. Dit betekent dat het maandverband bloedverlies uit alle richtingen opvangt en vasthoudt, waardoor superieure bescherming wordt geboden die de nacht net een beetje aangenamer maakt.

Yoga kan helpen

Om vrouwen verlichting te bieden bij de pijn en onrust net voordat zij de nacht ingaan, organiseerde Libresse Midnight Period Yoga. Een virtuele yogales gegeven door Milou Turpijn. De les is inmiddels geweest, maar weet dat er yoga-oefeningen zijn die kunnen helpen tegen ongemakken als menstruatiekrampen, stress en ongemakken in de nacht.

“Yoga is bij uitstek een vorm van beweging die je kan helpen wanneer je last hebt van menstruatieklachten. Zo kun je met specifieke houdingen de bloedtoevoer verbeteren, bindweefsel versoepelen en spieren stretchen die verkrampt zijn. Daarnaast hebben mensen vaak de neiging wanneer ze pijn ervaren om oppervlakkig te ademen en het lichaam vast te zetten. Yoga helpt om het gehele lichaam te ontspannen, de ademhaling te verdiepen en het zenuwstelsel te kalmeren.” aldus yogi Milou Turpijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libresse | Beeld: Getty Images

Evelien de VriesGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden