The Voice of Holland Beeld BrunoPress
The Voice of HollandBeeld BrunoPress

Een jaar na het The Voice-schandaal: hoe gaat het nu met de vrouwen die zich uitspraken?

Een jaar geleden stond de televisiewereld op z'n kop: BOOS kwam met een speciale aflevering over het seksueel grensoverschrijdende gedrag achter de schermen bij The Voice of Holland. Hoe is het nu met de vrouwen die toen hun verhaal deden?

De Boos: This is the Voice-aflevering werd meer dan 10 miljoen keer bekeken.

De weken na de uitzending

Rosa* en Maryam* deden bij BOOS hun verhaal. Rosa deed aangifte tegen Ali B voor verkrachting en Maryam vertelde over het grensoverschrijdende gedrag van bandlid Jeroen Rietbergen. Hoe was het voor de vrouwen toen de aflevering online kwam en de Nederlandse media er niet over uitgepraat raakten? BOOS ging met ze in gesprek.

Rosa vertelt: “Het was een rollercoaster. Er bleven maar dingen gebeuren: dan stapte er weer ergens iemand op, en dan ontplofte er weer iets ergens anders. Ik herinner me vooral mijn verbazing over dat wij dit met z’n allen gedaan hadden, maar ook angst voor wat er nog ging komen. Er was namelijk geen weg meer terug: er lag een onderzoek, een aangifte, en dat allemaal in het publieke oog. Dat besefmoment was best intens.”

Maryam vond de periode na de eerste uitzending het zwaarst. ”Omdat alles weer werd opgerakeld. Bij de tweede uitzending had ik een heel helder doel voor ogen en toen deze eenmaal online stond, viel er echt een last van mijn schouders. Ik dacht: het maakt bijna niet uit of ze het nu gaan bevestigen of ontkennen. Ik heb mijn verhaal gedaan.”

Zware momenten

De reacties van de families van de beschuldigden vond Rosa het allermoeilijkst. “Het klinkt misschien gek, maar het voelde bijna alsof ik iemand had vermoord en de onschuldige familieleden daar de gevolgen van moesten ondervinden. Dat die pijn het gevolg was van iets wat ik had gestart vond ik heel moeilijk. Die families verdienen dit ook niet.”

Maryam vond het vooral lastig dat iedereen een mening over het schandaal had en dat “bewijs soms in twijfel werd getrokken, terwijl de meeste mensen er verder niets van wisten.”

Een jaar later

Rosa is trots op wat ze met z'n allen voor elkaar hebben gekregen. “De omvang verraste me echt compleet. Ik ben zo blij dat het niet alleen voor opschudding binnen de mediawereld heeft gezorgd, maar dat er ook echt een omslag ontstond in de manier waarop we met elkaar omgaan.”

Het hele interview met de vrouwen lezen? Dat kan op de site van BOOS. * De namen van de vrouwen zijn gefingeerd.

Bron: BOOS

Merel DuitBrunoPress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden