Vrouwen aan de top Beeld GettyImages
Vrouwen aan de topBeeld GettyImages

Een feministisch randje: vrouwen aan de top in grootste bedrijven

Dat vrouwen vol ambitie en talent zitten is natuurlijk wel duidelijk. Toch waren het de mannen die vroeger vaak aan de top stonden van grote bedrijven, dit zorgde voor een hoop discussie. In Nederland is hier al een hoop verandering in gekomen, maar nu volgt ook Duitsland in deze feministische golf.

Toch zou dit de normaalste zaak van de wereld moeten zijn...

Vrouwen aan de top

De top van de veertig grootste in Duitsland beursgenoteerde bedrijven bestaat voor bijna 23 procent uit vrouwen. Dat is een stijging van bijna 4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Slechts vier bedrijven hebben nog altijd geen vrouwen in de raden van bestuur, meldt adviesbureau Russell Reynolds op basis van onderzoek. Vrouwen werden met name aangesteld wanneer ze al werkzaam waren bij de desbetreffende bedrijven, bij twee ondernemingen bestaat het bestuur inmiddels voor de helft uit vrouwen. Ook de posities waarin zij terechtkomen zijn volgens Russel Reynolds van grotere betekenis.

Lisa Loeb: ‘Het is hoog tijd voor de eerste feministische golf. Voor mannen’

We zitten inmiddels toch al in de vierde feministische golf?

Nieuwe wet

De stijging van het aantal vrouwen komt volgens het adviesbureau door de invoering van een nieuwe wet. Daarmee verplicht de Duitse overheid beursgenoteerde bedrijven om een vrouw in het bestuur te benoemen: minimaal één in besturen van drie of meer bestuursleden. Die regel lijkt nu zijn vruchten af te werpen.

In 2021 werd er in Nederland al een nieuwe wet aangenomen, deze wet verplicht grote bedrijven om meer vrouwen tot leiding te benoemen. Dit om het aantal mannen en vrouwen aan de top gelijk te houden: een derde van de hogere functies in bekende bedrijven moet bestaan uit vrouwen en een derde uit mannen, dat was het doel.

Bron: Accountant , ANP

Julia LeijzerGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden