Baby belastingvoordeel Beeld Getty Images
Baby belastingvoordeelBeeld Getty Images

Een baby krijgen in 2024 fiscaal gunstiger dan in 2025: ‘Straks wordt er aangestuurd op vroeggeboortes’

Heb je een kinderwens? Door een nieuwe regeling loop je in 2025 als kersverse ouders 30.000 euro mis, die ouders met een baby uit 2024 nog wél krijgen. Hoe zit dat?

Het wel of niet krijgen van dit bedrag is een gevolg van het afschaffen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting, IACK. Dit belastingvoordeel is ontstaan om ouders te stimuleren te blijven werken. Nu het kabinet kinderopvang bijna gratis maakt, worden ouders daardoor al voldoende gestimuleerd dus wordt de IACK afgeschaft.

Abrupte stop

Het kabinet heeft ervoor gekozen de regeling in te laten gaan op 1 januari 2025. Wat het gekke gevolg heeft dat wanneer jouw kind wordt geboren om 23.55 op 31 december je nog wel recht hebt op die 30.000 euro, maar 10 minuten later niet meer.

Bang om de verwarming aan te zetten?

Leger des Heils biedt jou een warme kamer aan

Zorgen

Een paar kamerleden noemen dit een ‘lelijk’ gevolg van beleid en maken zich zorgen over de abrupte stop van de regeling. “We kunnen verwachten dat er gestuurd gaat worden op vroeggeboortes. ... Dat is wat er gebeurt met dit soort fiscale prikkels. Dat is toch vragen om problemen?”, aldus Pieter Omtzigt. Henk Nijboer zegt: “Dit geeft enorme verschillen tussen ouders. Dit slaat inhoudelijk gezien helemaal nergens op.”

Geen verandering

Ondanks de twijfels gaat er niets veranderen. De coalitie partijen, vooral VVD, willen vasthouden aan de afspraken die gemaakt zijn over de IACK in het coalitieakkoord. Langzaam de IACK afbouwen zou een oplossing kunnen zijn. Maar dat is erg duur, de afschaffing van dit belastingvoordeel scheelt de overheid namelijk 1,7 miljard euro per jaar (!). Staatssecretaris Marnix van Rij zegt: “Ik ga het niet mooier maken dan het is. Kort en goed: we houden ons als kabinet aan het coalitieakkoord.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron AD

Manouk IriksGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden