Vrouw megaphone Beeld Getty Images
Vrouw megaphoneBeeld Getty Images

Educate yourself: waarom de Internationale dag tegen racisme en discriminatie nog steeds hárd nodig is

Racisme en discriminatie kan je niet in één dag oplossen. Maar je kan je wel inlezen, erover praten en kritisch zijn op je eigen gedrag. Hoe doe je dat? Op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie besteden we er extra aandacht aan. Want dat is - sad but true - anno 2023 nog hard nodig.

Check vooral de onderstaand video's. It's never too late to learn.

Internationale dag tegen racisme en discriminatie

De Internationale dag tegen racisme en discriminatie is uitgeroepen in 1960 door de Verenigde Naties. We zijn heel wat jaren verder maar nog altijd is de themadag very much needed. Discriminatie zorgt namelijk voor ongelijkheid en uitsluiting van individuen en groepen. Het treft migranten, minderheden, vrouwen, leden van inheemse gemeenschappen en mensen met een beperking. Er zijn allerlei vormen van discriminatie, namelijk: op basis van iemands etnische achtergrond, huidskleur, geloof of seksuele voorkeur.

Racisme en vooroordelen

YouTuber en digital creator Vandry King maakte een informatieve video over racisme en vooroordelen. Hoe ontstaan racistische vooroordelen en - more important- hoe kunnen we dit afleren? Het is een continu proces, waarbij we kritisch naar onszelf moeten kijken.

Een goede dosis zelfreflectie is hierbij nodig. Wat voor taal gebruik je? Neem je alleen maar nieuws tot je van één bron, of juist vanuit meerdere hoeken? Het zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen.

De tekst gaat door onder de video.

Je kind iets bijbrengen over racisme?

Deze kinderboeken kunnen je daarbij helpen

Educate yourself

Racisme en discriminatie komt elke dag voor. Verschillende gemarginaliseerde groepen krijgen continu te maken met haat en geweld in allerlei vormen op kleine en grote schaal - zowel verbaal als fysiek. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk dat we alert blijven, erover blijven praten en zo nodig actie ondernemen.

Dit kan op verschillende manieren. Door je in te lezen, evenementen en protesten bij te wonen of en discussies aan te gaan, to name a few. Maar ook door je uit te spreken op social media tegen alle vormen van racisme, homofobie, transfobie en seksisme. Again, het is een continu proces.

Bron: Brain Snacks, Teen Vogue

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden