Dzifa Kusenuh maakt docu-serie 'Abortus is geen misdaad' Beeld Brunopress
Dzifa Kusenuh maakt docu-serie 'Abortus is geen misdaad'Beeld Brunopress

Dzifa Kusenuh maakt docu-serie 'Abortus is geen misdaad'

Presentatrice Dzifa Kusenuh (27) maakt samen met BNNVARA een docu-serie over abortus. Afgelopen maandag is BNNVARA in samenwerking met Spuiten en Slikken en het Humanistisch Verbond een burgerinitiatief begonnen om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen. "Het zou voor niemand die met abortus te maken heeft, moeten voelen alsof ze iets verkeerd doen", vertelt Dzifa aan LINDA.Meiden.

“De documentaireserie laat zien waarom het zo belangrijk is dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. In de serie doet een aantal meiden die een abortus hebben gehad hun verhaal", zegt Dzifa. "Zij beschrijven hoe persoonlijk de ervaring voor hen is geweest en hoe ze zich tijdens de procedure voelden. Maar ik spreek bijvoorbeeld ook met een abortusarts en een onderzoeksjournalist."

Niet zo 'ver van je bed'

Na het schieten van de documentaire maakt Dzifa zich meer zorgen over het recht op abortus in Nederland. "Het voelt misschien als een ver-van-je-bedshow, maar de Nederlandse politiek begint steeds meer te lijken op de politieke situaties in Hongarije, Polen en de Verenigde Staten."

In de documentaire spreekt Dzifa onderzoeksjournalist Allart van der Woude, die namens Investigo onderzoek doet naar de internationale anti-abortusbeweging. "Hij vertelt dat er een manifest rondgaat dat concrete handvatten biedt voor hoe je abortus kunt criminaliseren", vertelt Dzifa. "De schrijver van het manifest is niet bekend, maar ook in Europa worden de strategieën die hierin staan gelezen en gedeeld."

Lees ook BNNVARA begint burgerinitiatief: ‘Abortus is geen misdaad’

Burgerinitiatief

Deze docu is pas een eerste stap als het aan Dzifa ligt. Abortus moet uit het Wetboek van Strafrecht, en onder het gezondheidsrecht gaan vallen, stelt ze. "Dan staat abortus beschermd in de Nederlandse wet én kan het ook in het ziekenhuis worden uitgevoerd, net zoals een andere behandeling bij een medisch specialist."

Om het onderwerp in de Tweede Kamer te laten behandelen zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig. BNNVARA werkt bij het burgerinitiatief samen met zijn eigen programma Spuiten en Slikken en het Humanistisch Verbond, een vereniging die zich naar eigen zeggen inzet voor een humane samenleving.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Brunopress

Lisa CostersBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden