RS-virus Beeld Getty Images
RS-virusBeeld Getty Images

Drukke ic’s door RS-epidemie onder kinderen: wat is het virus en is het gevaarlijk?

Op de intensivecareafdelingen voor kinderen is het momenteel erg druk door de griepepidemie en de vroeg begonnen RS-epidemie. Het RS-virus is eerder opgerukt dan normaal. Wat dit virus inhoudt en of het gevaarlijk is, zochten we voor je uit.

Bijna alle kinderen lopen het RS-virus op in hun eerste levensjaar.

RS-virus bij kinderen

Het RS-virus is een verkoudheidsvirus bij kinderen, het meest voorkomende ook. In de winter gaat het virus rond. Er is sprake van een epidemie als er twee weken achter elkaar minimaal 21 meldingen over besmettingen zijn. die meldingen worden elke week door negentien Nederlandse laboratoria doorgegeven aan het RIVM. Elk jaar gaat het virus rond, maar sinds de covidpandemie is het RS-virus minder seizoensgebonden. Vanwege de coronamaatregelen waren scholen en kinderdagverblijven dicht waardoor mensen minder contact met elkaar hadden. Sinds de opheffing van de maatregelen sloeg het RS-virus alsnog toe, al een paar jaar blijft het virus het hele jaar rondgaan.

Onschuldig voor de meesten

Gelukkig is het virus voor de meeste kinderen onschuldig. Ook gaan de klachten in de meeste gevallen binnen een week vanzelf weg. Sommigen hebben er meer last van, bijvoorbeeld te vroeg geboren kindjes of kinderen met een zwakke gezondheid. Baby’s en peuters kunnen benauwd raken door RS. Hierdoor kunnen ze dan weer een longontsteking krijgen en in het ziekenhuis belanden. Ouderen kunnen het virus ook krijgen en voor ouderen met een zwakke gezondheid kan een besmetting zeker gevaarlijk zijn.

Bijna nooit sterfgevallen

In armere landen overlijden er jaarlijks ongeveer 118.000 kinderen aan het RS-virus. Echter komen sterfgevallen in Nederland bijna nooit voor, vanwege de betere zorg hier. Als besmette kinderen in het ziekenhuis belanden, krijgen ze extra zuurstof. Hierdoor herstellen ze meestal snel. Een medicijn of vaccin is er niet. Aan dat laatste wordt as we speak wel gewerkt.

Aantal gevallen van ‘death by selfie’ loopt op

de ultieme zelfoverschatting?

Verspreiding en symptomen

Door hoesten en niezen verspreidt het RS-virus zich. Ook via de handen kunnen heel kleine druppels met het virus in de ogen of de mond komen. Meestal is een kind verkouden en moet het hoesten. Ook kan er sprake zijn van long- of oorontsteking, benauwdheid of koorts. Wat kun je doen als ouder? Hou je jonge kind goed in de gaten als het verkouden is. Bel altijd de huisarts als je je zorgen maakt, maar vooral als je kind benauwd is, suf wordt, jonger dan drie maanden is én koorts heeft of jonger dan een jaar is en niet meer goed drinkt.

Bron: NU.nl

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden