Meisje met de parel Beeld Getty Images
Meisje met de parelBeeld Getty Images

Draagt het Meisje met de parel wel écht een parel?

Het ‘Meisje met de parel‘, je hebt het schilderij vast weleens voorbij zien komen. Onlangs was dit bekende werk van Johannes Vermeer doelwit van de klimaatactie ‘Just Stop Oil’. Daarnaast is er een opvallend nieuwtje bekend geworden: de parel die zij in haar oor draagt, is waarschijnlijk geen parel.

Het ‘Meisje met de parel‘ heette oorspronkelijk ‘Meisje met de tulband‘. Sinds 1995 heeft het Mauritshuis, die het schilderij geschonken kreeg in 1902, ervoor gekozen de tulband te veranderen naar parel.

Wie is het Meisje met de parel?

Ruim 350 jaar geleden maakte Johannes Vermeer dit schilderij. Vermoedelijk een portret van een van zijn vijftien kinderen, Maria, die hij samen met echtgenote Catharina Bolnes had. Experts denken dat het kunstwerk is gemaakt tussen 1665 en 1667.

Een van de populairste werken

Het ‘Meisje met de parel‘ wordt ook wel de ‘Mona Lisa‘ van het noorden genoemd. Herman Weyers, directeur van het Vermeer Centrum Delft, zegt dat een overeenkomst tussen de twee is dat ze de bezoeker allebei écht aankijken. “Daarom vinden mensen het een schitterend schilderij", stelt hij. ‘Het Melkmeisje‘ en het ‘Meisje met de parel‘ worden gezien als een van de bekendste en populairste werken van de Delftse meester.

Is de parel wel écht een parel?

Wetenschapper en beeldend kunstenaar Vincent Icke deed in 2014 onderzoek naar het schilderij en kwam met het nieuws dat de parel misschien wel helemaal geen parel is. Volgens hem kán het sieraad simpelweg geen parel zijn.

Een parel heeft laagjes calciet over zich, dat zorgt voor een doffe, specifieke parelachtige glans als het licht erop schijnt. De weerkaatsingen van het geschilderde sieraad zijn te fel, waardoor het niet overeenkomt met de weerkaatsing die bij een parel te zien zou zijn. Daarnaast zijn er weerspiegelingen op de huid te zien van het meisje en op de kraag van haar kleding. Dat hoor je bij een parel niet te zien. Tot slot zei hij destijds tegen het AD: “Het is zo groot, als het een parel zou zijn was het onbetaalbaar geweest.”

Bron AD

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden