Documentaire Elisabetta: 'Iemand anders loopt rond met mijn naam, leeftijd en verjaardag' Beeld Brunopress
Documentaire Elisabetta: 'Iemand anders loopt rond met mijn naam, leeftijd en verjaardag'Beeld Brunopress

Documentaire Elisabetta: 'Iemand anders loopt rond met mijn naam, leeftijd en verjaardag'

De moeder van Elisabetta Agyeiwaa (31) gaf na de geboorte van haar dochter haar identiteit weg aan een ander kind. Hierdoor kan Elisabetta niet stemmen, niet trouwen en geen hypotheek aanvragen. Ze heeft nergens recht op, want ze bestaat niet op papier. Elisabetta maakte een documentaire met één centrale vraag: waarom heeft haar moeder dit gedaan?

Kind van de straat

Elisabetta werd in 1991 in een ziekenhuis in de Italiaanse stad Brescia geboren. Het ziekenhuis deed een melding van de geboorte, maar haar moeder, van Ghaneese oorsprong, heeft nooit iets geregistreerd bij de gemeente. Elisabetta was niet welkom in het gezin.

Haar tante bracht haar op verzoek van haar moeder naar Nederland in een klein Fries dorpje. Elisabette werd daar illegaal en zonder enige papieren achtergelaten. Ze groeide op bij een liefdevolle pleegmoeder, die helaas overleed toen Elisabetta zeven jaar was. Ze werd een 'kind van de straat' en verhuisde van pleeggezin naar pleeggezin.

Meisje met precies dezelfde identiteit

Pas op haar twintigste kwam Elisabetta erachter dat haar biologische moeder jarenlang tegen haar had gelogen. "Het was kerst toen ik werd gebeld door een Ghanees nummer. Het was mijn neefje," vertelt ze bij RTL Nieuws, "Hij vertelde dat mijn moeder mij na mijn geboorte nooit officieel heeft aangegeven. Twee jaar later heeft ze met mijn geboorteakte een ander meisje geregistreerd, waarschijnlijk het zusje van haar nieuwe man."

Het meisje die de identiteit van Elisabetta overnam, werd betrokken bij de familie van Elisabetta's biologische moeder. Haar moeder kreeg nog twee kinderen met haar nieuwe man. Inmiddels is dat meisje ook een vrouw van ongeveer dertig en leeft ze met Elisabetta's naam, leeftijd en verjaardag.

Moeder geconfronteerd

Ze confronteerde haar moeder met het verhaal van haar neefje. "Ze begon te schelden en blokkeerde meteen mijn nummer. Jarenlang geloofde ik dat ik mijn papieren zou krijgen als mijn moeder haar Italiaanse nationaliteit zou krijgen, dat hield ze me voor. Maar nu kwam ik er achter dat ze al die jaren tegen me had gelogen. Er waren helemaal geen papieren, die waren al weggeven", vertelt ze.

Elisabetta vindt het al erg genoeg dat haar moeder nooit voor haar heeft willen zorgen, maar vindt het al helemaal verschrikkelijk dat ze haar identiteit ontnomen heeft. "Zonder identiteit kun je niks. Ik besta gewoon niet bij geen enkele overheid. Ik ben illegaal achtergelaten in Nederland en sta ingeschreven als iemand zonder documenten van wie de afkomst onbekend is."

Ze zocht haar moeder op in Italië en deed aangifte tegen haar. Vervolgens verhuisde haar moeder van Italië naar Engeland. Elisabetta denkt dat ze gevlucht is. "Ze weet dat ik zonder papieren niet zomaar naar Engeland kan."

Lees ook Dat wil je zien: nieuwe Nederlandse serie over de moedermaffia

Documentaire

Elk kind heeft recht om zijn of haar identiteit te behouden. Je kunt deze terugkrijgen als een van je ouders je geboorte erkent. Daarom is Elisabetta op zoek naar haar vader. "Mijn moeder wil me niet vertellen wie dit is, niemand in de familie zegt het te weten. Maar dat lijkt me sterk. De generatie die met mijn moeder is opgegroeid moet toch weten met wie ze een kind heeft gekregen?" zegt ze bij RTL Nieuws.

Elisabetta is een fotograaf en filmmaker, daarom besloot ze een documentaire te maken over haar eigen verhaal. De hoofdvraag die de documentaire leidt is: 'Waarom? Waarom heeft haar moeder dit gedaan?'

De documentaire wordt donderdag uitgezonden bij de VPRO. Ze hoopt dat het iets teweegbrengt, in de familie, of anderen die iets weten wat kan helpen bij de zoektocht naar haar vader.

De politie kreeg te horen over deze zaak en besloot de zaak op te pakken. "Het is bizar dat hier een documentaire voor nodig was, maar ik ben blij dat er nu eindelijk wat gebeurt. Ik zal dolgelukkig zijn als het me lukt mijn identiteit terug te krijgen", deelt Elisabetta.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress

Renée KoopmanBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden