Documentaire Alleen tegen de staat: 'Als de toeslagenaffaire een gezicht krijgt, wat vreselijk'
Gisteravond werd door de NPO de documentaire 2Doc: Alleen tegen de staat uitgezonden. Hierin kwamen vijf moeders aan het woord die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire en hun emotionele, ingrijpende verhaal delen. Het maakte diepe indruk op de kijkers.
Documentaire over toeslagenaffaire
In 2Doc: Alleen tegen de staat zitten vijf slachtoffers van de toeslagenaffaire in een zaaltje en vertellen ze hun verhaal. Verhalen waarin duidelijk wordt hoe hun leven én het leven van hun kinderen is verwoest. Voordat de toeslagenaffaire hun leven verwoestte, hadden ze goede banen. De een werkte in de financiële sector, de andere als assistente in een tandartspraktijk en iemand werkte als jurist. De documenten die de moeders bij De Belastingsdienst moesten aanleveren raakten zoek - terwijl ze ze echt netjes aanleverden - en zo moest alles worden terugbetaald. Janet, een van de slachtoffers, werd daardoor ontslagen, want ze had op papier schulden en in de financiële sector is dat reden tot ontslag. Toen kwam ze in geldnood en werd haar zoon ook nog eens uit huis geplaatst. En dat is slechts een van de vijf pijnlijke verhalen.
Kijkers zijn ontsteld door verhalen
Kijkers zijn verbijsterd en spreken via Twitter hun lof uit over de documentaire. Niet alleen de regisseur, Stijn Bouma, maar vooral de vrouwen zijn volgende de kijkers 'echte helden'. Mensen noemen ze "ongelooflijk dapper" en de documentaire "extreem pijnlijk". "Wat een ellende, verdriet, eenzaamheid en verwoesting", schrijft iemand anders. Ook politicus Pieter Omtzigt, degene die de toeslagenaffaire aan het licht bracht, reageert via Twitter: "Kijken doet pijn. En het was ontzettend moedig van deze vijf moeders om dit te vertellen. Toch kijken. Om te begrijpen."
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Superguide | Beeld: © 2Doc Alleen tegen de staat