The voice Beeld Brunopress
The voiceBeeld Brunopress

Dit zijn de uitkomsten van het rapport over ongewenst gedrag bij The Voice

Ongeveer een jaar geleden werden de schandalen rondom het talentenprogramma The Voice of Holland aan het licht gebracht in een aflevering van BOOS. Producent ITV schakelde advocatenkantoor Van Doorne in en liet een extern onderzoek uitvoeren. Na 14 maanden is het onderzoek afgerond en vandaag verscheen het rapport.

Spoiler: it doesn’t look good, en dat is nog zacht uitgedrukt...

Jarenlang ongepast gedrag bij The Voice

Het bureau constateert onder meer dat er in de periode van 30 april 2015 tot en met 12 januari 2022 in verschillende vormen ongepast gedrag heeft plaatsgevonden door verscheidene personen. Misdragingen zouden zijn gemeld, maar er lijken geen maatregelen te zijn genomen.

Van Doorne werd vorig jaar januari door ITV gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen na de aflevering van BOOS in januari 2022 over vermeend wangedrag bij The Voice. Twee weken geleden konden ITV en Van Doorne nog niet zeggen hoe lang het onderzoek nog zou duren en hoe ver ze ermee waren. Inmiddels is het volledige rapport hier te lezen.

Belangrijke punten

De onderzoekers geven aan dat dit onderzoek los staat van het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Ze hebben dus geen onderzoek gedaan naar strafbare feiten, zoals aanranding en verkrachting. “Wij benadrukken dat het Ongepaste Gedrag dat wij hebben onderzocht, naar zijn aard minder ernstig is dan sommige beschuldigingen die zijn gedaan in de pers, omdat wij op basis van de gemaakte afspraken met het Openbaar Ministerie en de politie geen onderzoek hebben gedaan naar mogelijk strafbare feiten, zoals aanranding en verkrachting”, staat er in het rapport.

Uit het onderzoek blijkt dat er verschillende vormen van ongepast gedrag hebben plaatsgevonden. Waaronder: verbale opmerkingen, seksueel getinte WhatsApp-berichtjes en fysiek contact. Een van de deelnemers ontving maandenlang ongepaste WhatsApp-berichten en kreeg te maken met verbale opmerkingen die seksueel van aard waren.

“De kandidaat heeft aangegeven dat het gedrag zich maandenlang heeft voorgedaan en dat zij het gevoel had er niet onderuit te kunnen omdat zij meedeed met een talentenjacht die belangrijk was voor haar carrière en ze de betreffende persoon beschouwde als machtig.”

Een andere kandidaat ontving ook geregeld seksueel getinte WhatsApp-berichten en ongepaste verbale opmerkingen. Nadat ze het gedrag meldde, werd er excuses aangeboden en aan haar beloofd dat ze niet in haar eentje in dezelfde ruimte hoefde te zijn als de desbetreffende persoon die haar lastig viel.

Flirterig en knuffelig

Van Doorne heeft in totaal 70 interviews afgenomen met 62 geïnterviewden in de periode van januari tot eind september 2022. Veel geïnterviewden omschreven de sfeer rond de productie van The Voice als flirterig, fysiek en ‘knuffelig’.

Daarnaast gaven de geïnterviewden aan dat ze zich niet veilig voelden om ongepast gedrag te melden vanwege de hiërarchie binnen het programma en de machtspositie van bepaalde personen.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed na de uitzending van BOOS ook onderzoek naar de beschuldigingen. Eerder deze maand maakte het OM bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen ex-coach Marco Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

Bij kandidaten van The Voice Kids of The Voice Senior zou volgens het rapport van Van Doorne in dezelfde periode “geen ongepast gedrag” hebben plaatsgevonden.

Bron: ANP / RTL Nieuws

Charisse StoffelsBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden