Jack van Gelder Beeld Brunopress
Jack van GelderBeeld Brunopress

Dít zegt Jack van Gelder over beschuldigingen grensoverschrijdend gedrag

Over sportpresentator Jack van Gelder zijn bij de externe vertrouwenspersonen van de NOS minstens twee meldingen van grensoverschrijdend gedrag gedaan. Jack, die tientallen jaren actief was bij NOS Studio Sport, vertelde dit gisteravond in de talkshow HLF8.

De meldingen komen ook terug in een aanstaand Volkskrant-artikel hierover.

In bad

De eerste situatie gaat volgens Jack over een incident waarbij een collega-presentatrice hem in 2011 of 2012 belde toen hij in bad zat. “Een opmerkelijk verhaal. Zij vroeg toen of ik haar mentor wilde zijn. En toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: als je bij me in bad komt zitten, prima. Nou dat is voor mij een grap, alleen is dat bij haar behoorlijk hard aangekomen, zo blijkt.”

Jack vertelt dat hij dat nooit heeft gemerkt. Naar eigen zeggen heeft hij nog met haar samengewerkt. “Het was misschien een misplaatste grap”, geeft hij toe.

De presentator heeft via Twitter inmiddels zijn excuses aangeboden. Die zijn volgens hem ook aanvaard. Van Gelder zegt dat de Volkskrant de bewuste presentatrice “met naam en toenaam” zal noemen maar dat hij dat niet wil doen.

Tweede incident Jack van Gelder

Bij het tweede incident zou Jack tegen een vrouwelijke collega “hoer of andere bewoordingen” hebben gezegd. Dat gebeurde in 2012 na een hoogopgelopen discussie over wie er namens NOS Sport naar het EK voetbal in Polen en Oekraïne zou gaan. “We zeggen allemaal wel eens wat in een opwelling”, zei Jack daarover.

De 72-jarige presentator vindt het vreemd dat de vertrouwenspersonen hem nog niet hebben benaderd of het ook echt zo is gegaan. “Maar hoe ik het nu vertel, zo is het gegaan. En ik zal dat ook niet anders vertellen.”

NOS Studio Sport

Het is niet de eerste keer dat een redactielid van sportprogramma NOS Studio Sport wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. In december vorig jaar werd bekend dat de hoofdredactie al vijftien jaar lang meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en pesterij op de werkvloer negeert. Leidinggevenden wisten wat er speelde, maar negeerde vooralsnog de problemen binnen het team.

Ook bij het welbekende programma De Wereld Draait Door werden enorm veel meldingen gedaan over grensoverschrijdend gedrag. Grofweg vijftig voormalige medewerkers vertelden over de ‘angstcultuur die in stand werd gehouden’ op de redactie.

Bron: ANP

Charisse StoffelsBrunopress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden