Family eating Iftar and enjoying breaking of fasting Beeld Getty Images
Family eating Iftar and enjoying breaking of fastingBeeld Getty Images

Dit weekend begint de ramadan: wat houdt de vastenmaand eigenlijk in?

Nederland telt 900.000 moslims en een groot deel daarvan doet mee aan de ramadan. Aankomend weekend begint de Islamitische vastenmaand. Hoe ziet deze maand eruit? NU.nl vroeg het aan Muhsin Köktas van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO). Het CMO vertegenwoordigt 380 moskeeën in Nederland.

Jaartelling van de islam

De ramadan gaat van start wanneer er een nieuwe maan zichtbaar is. De jaartelling van de islam gaat namelijk volgens de maanstanden. Köktas legt uit dat ongeveer de helft van de moslims niet naar de maanstanden kijkt, maar van een praktische berekening uitgaat. “Die groep gaat ervan uit dat de ramadan dit jaar op zaterdag 2 april bij zonsopgang van start gaat. Het eerste gebed is de avond daarvoor.”

Maand van bezinning

Tijdens de ramadan mogen moslims van zonsopgang tot -ondergang niet eten, niet drinken, niet roken en geen seks hebben. In deze maand van bezinning leren moslims zich bedwingen. Tevens realiseren zij zich wat ze in het leven bezitten.

Ook wordt er in deze maand extra uiting gegeven aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. “Veel mensen doen ook donaties tijdens de ramadan of geven voedsel aan mensen in de buurt die daar behoefte aan hebben”, vertelt Köktas aan NU.nl. “Veel moskeeën zetten ook centraal acties op om voedselpakketten uit te delen.”

Lees ook Moeder van Insiya vraagt opnieuw aandacht van koningin Máxima voor haar ontvoerde dochter

Ramadan inhalen

In de intro schreven we al dat een groot deel van de 900.000 moslims in Nederland meedoet aan de vastenmaand. Maar er zijn uitzonderingen. “Zieke mensen, zwangere vrouwen, kinderen tot elf jaar en mensen die op reis zijn, kunnen besluiten dat zij niet meedoen. Niemand is verplicht om dertig dagen overdag te vasten, zeker niet als dat ernstige fysieke consequenties kan hebben.” Meestal halen zij die periode later wel weer in.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden