Meer melding seksueel geweld bij Slachtofferhulp Nederland Beeld BrunoPress
Meer melding seksueel geweld bij Slachtofferhulp NederlandBeeld BrunoPress

Dit jaar veel meer meldingen van seksueel geweld bij Slachtofferhulp

De hoeveelheid slachtoffers van seksueel geweld die zich hebben gemeld bij Slachtofferhulp Nederland is dit jaar sterk gestegen, met maar liefst 25 procent. Dit jaar ging het tot en met november over 10.000 mensen. In de periode dat de onthullingen van seksueel wangedrag bij het televisieprogramma The Voice uitkwamen, hielp de organisatie 56 procent meer slachtoffers dan in diezelfde periode een jaar eerder.

BOOS: John de Mol wist mogelijk van meer meldingen over Jeroen Rietbergen

Media

Volgens Slachtofferhulp Nederland heeft vooral de grote hoeveelheid media-aandacht voor het onderwerp geleid tot een toename in het aantal meldingen. Het onlineprogramma BOOS met presentator Tim Hofman berichtte in januari over seksueel overschrijdend gedrag achter de schermen van het RTL-programma The Voice of Holland, dat in de dagen voorafgaand aan de productie al werd stopgezet door RTL. De uitzending zorgde voor een enorme maatschappelijke discussie over seksueel wangedrag.

Stijging meldingen

Katja Nijland, psychosociaal adviseur seksueel geweld bij Slachtofferhulp Nederland, zijn de slachtoffers die zich nu melden onder te verdelen in twee groepen. Er zijn mensen die zich nu pas realiseren, bijvoorbeeld door de vele aandacht voor dit onderwerp, dat ze slachtoffer zijn van seksueel geweld. Er zijn ook mensen die vroeger met seksueel geweld te maken hebben gehad en daar nu opnieuw hulp bij zoeken.

Nijland noemt de cijfers “erg schrikken”. “We krijgen wel een beter beeld van hoe groot de groep is. En het is een mooi gegeven dat mensen een lagere drempel ervaren om zich uit te spreken en hulp te zoeken.”

Zusterorganisatie

De zusterorganisatie Perspectief Herstelbemiddeling van Slachtofferhulp Nederland bemiddelt tussen daders en slachtoffers van onder andere seksueel geweld. Ook deze organisatie deelt cijfers met betrekking op seksueel geweld. Dit jaar was 30 procent van alle zaken gerelateerd aan seksuele misdrijven. In heel 2021 ging het om 232 zaken. Dit jaar zijn het er tot en met november al 344, aldus Slachtofferhulp.

Bron: ANP

Lotte HesselingBrunoPress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden